Wat is onvoorwaardelijke liefde? (+ betekenis & quotes)

Onvoorwaardelijke liefde is de magie van je hart zonder beperkingen. Vrij van voorwaarden, want onvoorwaardelijke liefde is een bron van overvloed. Zonder dat liefde afhankelijk is van prestaties, perfectie of verwachtingen. Toch leeft de massa vanuit de gedachte ‘als…, dan…’. Met andere woorden, dan is er sprake van voorwaardelijke liefde in plaats van onvoorwaardelijke liefde, omdat liefde als ruilmiddel wordt gezien. Er heerst dan nog de overtuiging dat liefde afhankelijk is van specifieke voorwaarden, wat leidt tot ongezonde relatieproblemen. Niet alleen met je partner, ex of date, maar ook met je moeder, vader, broers, zussen, familieleden, vrienden, klanten of buren. Daarover lees je meer in deze blog, want liefde is onvoorwaardelijk in essentie, maar toch benaderen we liefde als voorwaardelijk. Hoe en waarom? Ontdek wat de betekenis is van onvoorwaardelijke liefde en hoe je de kwaliteit van je liefdesleven en relaties verbetert. Onvoorwaardelijke zelfliefde is hierbij het uitgangspunt! 

Wat is de betekenis van onvoorwaardelijke liefde? 

De betekenis van onvoorwaardelijke liefde is jezelf en anderen liefhebben zonder voorwaarden, oordelen en verwachtingen. Dit staat vooral in het teken van onvoorwaardelijke zelfacceptatie. 

Elk persoon dat je niet volledig accepteert is een weerspiegeling van een schaduwkant in jou dat jezelf nog niet onvoorwaardelijk accepteert. Hierbij geldt: zolang je voorwaarden blijft stellen aan jezelf, blijf je ook nog voorwaarden stellen aan anderen. 

Elke relatie is dus een spiegel van de relatie met jezelf. Dat maakt het thema ‘onvoorwaardelijke liefde’ ook zo interessant, want met spiegelen word je bewust van je eigenwaarde. Het proces van onvoorwaardelijke liefde begint dus met het loslaten van innerlijke beperkingen en het omarmen van je eigen menselijkheid.


Het is telkens een uitnodiging om naar binnen te keren en je innerlijke dialoog te onderzoeken. De vraag is namelijk: welke verhalen vertelt je innerlijke criticus en in welke illusies van je ego geloof je nog?  

Aan de hand van belemmerende overtuigingen ontdek je wat je diep van binnen denkt en gelooft over liefde en relaties vanuit je familiesysteem. Daarmee vergroot je je zelfbewustzijn, want de stem van je ego kan je gaan herkennen, erkennen, accepteren en loslaten. 

Dit is het grootste cadeau wat je jezelf, partner, kinderen, ouders, familieleden, vrienden, buren, klanten en kennissen kan geven, want zo bevrijd je jezelf uit beperkende denkpatronen en kan je zelfs relatieproblemen oplossen. Niet door de ander te willen veranderen, maar door zelfbevrijding!

Spirituele betekenis van onvoorwaardelijke liefde

Vanuit spiritueel oogpunt is onvoorwaardelijke liefde een natuurlijke staat van zijn, want jij bent liefde. Onvoorwaardelijke liefde is puur en zuiver, dus jij bent in essentie ook puur en zuiver. Dat ervaar je als je de sluiers van de illusies van je ego gaat loslaten. Waar liefde is, kan geen angst zijn. 

Het begrip ‘liefde zijn’ impliceert zelfs dat onvoorwaardelijke liefde niet iets is wat je doet, maar wat je bent. Dat is een essentieel verschil. Je hoeft dus niets te doen om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen en jezelf dus geliefd te voelen. Het is een realisatie dat liefde niet altijd inspanning vereist. 

Als je de betekenis van onvoorwaardelijke liefde vanuit non-dualiteit bekijkt, dan geldt: alles is liefde. Deze uitspraak staat symbool voor een diepere, universele eenheid die alle dualiteiten overstijgt. Hierbij laat je dus je dualistische denkwijze over liefde en relaties los.

"Liefde zonder voorwaarden is de zuiverste vorm van liefde."

Door jezelf open te stellen voor deze universele liefde, kun je de grenzen van het individuele zelf overstijgen, spiritueel ontwaken en de ware eenheid van alles wat is ervaren. Het is een reis naar zelfrealisatie en de ontdekking van de tijdloze waarheid dat liefde de essentie is van ons bestaan.

Het is een shift in je perceptie op het leven, waarbij je beseft dat liefde niet beperkt is, maar dat er juist sprake is van een onuitputtelijke bron van onvoorwaardelijke liefde is. Er is ook geen onderscheid tussen goed en slecht. Iedereen is gelijkwaardig aan elkaar, ook al heeft je ego de neiging om jezelf boven de ander te plaatsen. 


Bestaat onvoorwaardelijke liefde überhaupt wel écht? Of toch niet?

Het gevoel en geloof dat onvoorwaardelijke liefde niet bestaat, is vaak het resultaat van complexe psychologische, emotionele en sociale factoren. Dit komt voort uit persoonlijke ervaringen, leefomstandigheden, percepties en externe invloeden, zoals: 

  • Hedonisme zorgt ervoor dat je focus ligt op directe behoeftebevrediging, terwijl een hedonistische denkwijze je kan afleiden van het creëren van emotionele verbinding

  • Eenzaamheid vermindert het geloof en vertrouwen in onvoorwaardelijke liefde, omdat je langdurig al het gevoel van verbondenheid mist

  • Een negatief zelfbeeld versterkt je wantrouwen in de liefde, want met een gebrek aan zelfvertrouwen geloof je dat je geen onvoorwaardelijke liefde verdient en waard bent

  • Sociale vergelijking, mede door wat je ziet op social media en in films of series, geeft je het gevoel dat onvoorwaardelijke liefde wel bestaat, maar niet voor jou

  • Culturele invloeden, zoals culturele normen en waarden, beïnvloeden je perceptie waardoor je voorwaardelijke liefde als ‘normaal’ beschouwd

  • Narcisme in relaties beschadigt je vertrouwen in onvoorwaardelijke liefde, want narcistisch gedrag leidt tot egoïsme, manipulatie en ongelijkwaardigheid

  • Angst voor afwijzing houdt een diepgewortelde onzekerheid in stand op basis van je verlatingsangst, want je wil liever niet afgewezen worden in de liefde

  • Teleurstellende relaties uit het verleden maken je sceptisch over onvoorwaardelijke liefdesrelaties, want je wil niet nogmaals liefdesverdriet met een gebroken hart voelen

  • Traumatische ervaringen leiden tot diepe emotionele wonden, waardoor het extra moeizaam kan zijn om emotioneel beschikbaar te zijn voor je partner

  • Voorwaardelijke opvoeding zorgt ervoor dat je zo gewend bent geraakt aan voorwaardelijke liefde, waarbij liefde van je ouders afhankelijk was van voorwaarden

  • Idealistische verwachtingen versterken het idee dat onvoorwaardelijke liefde slechts een fantasie is, wat je niet kan bereiken in je liefdesleven

  • Onverwerkte emotionele bagage, zoals onverwerkte pijn en onuitgesproken emoties, maakt het moeilijker om volledig open te staan voor de liefde

  • Geen liefdevol rolmodel als voorbeeld, waardoor je geen liefdevolle onvoorwaardelijke relatie kan voorstellen, begrijpen en ervaren

Als je bij je ouders van jongs af aan niet de onvoorwaardelijke liefde hebt ervaren of je hebt in een vorige relatie geen onvoorwaardelijke liefde ervaren, dan ben je huiverig om jezelf open te stellen in de liefde. 

Het gebrek aan onvoorwaardelijke liefde leidt tot onveilige hechtingsproblemen, wat zich vertaalt naar terughoudendheid in relaties. Dan blijf je twijfelen aan jezelf vanwege onzekerheden en angsten, waardoor je kiest voor zelfbescherming. Uit angst voor herhaling, vermijd je diepe emotionele verbinding. 

Tegelijkertijd kan je ook juist verslaafd aan liefde raken, dus dan ben je gevoelig voor een relatieverslaving, waarbij je obsessief blijft vasthouden aan een ongezonde relatie. Of je blijft zoeken naar bevestiging om jezelf goed genoeg te voelen om te voelen dat je liefde waard bent. 

Dit draagt allemaal bij aan jouw belemmerende overtuiging dat onvoorwaardelijke liefde niet voor je is weggelegd. Toch is onvoorwaardelijke liefde geen utopie, ook al denk je nu misschien dat het te mooi is om waar te zijn. 

Hoe kan je onvoorwaardelijke liefde herkennen in je relatie? 

Door onvoorwaardelijke liefde voel je diepe emotionele verbinding met je partner, zonder verborgen agenda met voorwaarden. Er zijn dus geen onderliggende intenties om iets te bereiken, veranderen of controleren. Jij bent oké met jezelf en je bent oké met wie je partner is. Juist dan kan je in vrijheid verbinden vanuit liefde en overvloed, waarbij je schaamteloos jezelf mag en kan zijn. Simpelweg vanwege een positieve mindset over liefde en relaties.

Een liefdevolle relatie waarbij de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar zichtbaar en voelbaar is, kan je herkennen aan: 

  • Acceptatie van elkaars imperfecties: je begrijpt dat niemand 100% perfect is, dus je hebt liefde voor de schaduwkanten van jezelf en je partner. Het is oké en je waardeert elkaar zoals je bent.

  • Verbindende communicatie: er is ruimte voor open en eerlijke communicatie zonder angst voor oordeel. Allebei voel je je vrij om schaamteloos jezelf te zijn, waardoor je zonder terughoudend je gedachten en gevoelens deelt, wetende dat je wordt gezien en gehoord.

  • Ondersteuning zonder voorwaarden: je moedigt elkaar aan en biedt emotionele steun aan je partner in zijn of haar ambities. Dus je bent elkaars grootste supporters, zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. Ook juist in moeilijke tijden, bij tegenslagen. Dan sta je voor hem of haar klaar, want samen sta je sterk.

  • Oprechtheid en integriteit: er is een diepe mate van vertrouwen in je relatie, omdat je integer bent. Je doet wat je zegt en zegt wat je doet, want de waarheid hoeft zich nooit te verdedigen.

  • Geven zonder verwachtingen: je spreekt de liefdestalen van je partner zonder de verwachting iets terug te krijgen. Het geven komt voort uit een intentie van liefde en overvloed. Zonder dat je in ruil daarvoor ‘schreeuwt’ om liefde, aandacht, begrip, steun, erkenning, goedkeuring of waardering.

  • Geduld en vergevingsgezindheid: je bent in staat om jezelf en je partner te vergeven. Je houdt dus niet langer vast aan wrok, want je wil toch ook niet dat je partner blijft hangen in het verleden? Je hebt er niets aan als je telkens oude koeien uit de sloot blijft halen.

  • Emotionele veiligheid: dit is een voorwaarde om emotionele verbinding te voelen en ervaren met je partner. Daardoor voel je de veiligheid om jezelf kwetsbaar op te stellen in plaats van dat je altijd denkt je ‘mannetje’ te moeten staan.

  • Tijd en aandacht voor elkaar: ondanks drukke schema's en sociale verplichtingen maak je tijd vrij voor quality time om te blijven investeren in je relatie in plaats van je elkaar kwijtraakt in je relatie.

  • Respect voor gezonde grenzen: je respecteert elkaars 'nee' en waardeert de eerlijkheid die komt met het stellen van grenzen. Zonder dat je druk of dwang uitoefent vanuit emotionele manipulatie. 

Hulp bij creëren van een onvoorwaardelijke liefdesrelatie met je partner

Wil je leven vanuit onvoorwaardelijke liefde in plaats vanuit voorwaardelijke liefde? Hoe meer je onvoorwaardelijke liefde integreert in je liefdesleven, des te meer liefdesgeluk je voelt. Stop je liefdespijn met onvoorwaardelijke liefde!

Als je je ongelukkig, onzeker of onrustig voelt in een ongezonde relatie vanwege terugkerende en onopgeloste relatieproblemen, schakel dan professionele hulp in. De kans is namelijk groot dat je vanuit voorwaardelijke liefde bindt in plaats van dat je vanuit onvoorwaardelijke liefde verbindt. 

Relatietherapie met systemisch werk is gelukkig de oplossing voor het oplossen van diepgewortelde relatieproblemen, want zo kan je samen in vrijheid verbinden vanuit overvloed

Laat de liefde stromen, overwin diepgewortelde angsten en groei samen

  • Van binding naar verbinding
  • Van weerstand naar acceptatie
  • Van negativiteit naar positiviteit
  • Van geslotenheid naar openheid
  • Van wantrouwen naar vertrouwen
  • Van onbegrip naar wederzijds begrip
  • Van oppervlakkigheid naar diepgang
  • Van individualiteit naar saamhorigheid 
  • Van afstandelijkheid naar betrokkenheid