Alle ballen in de lucht houden: 12 gedragskenmerken van drukke ondernemers! (+ 7 tips)
Stress en Burn-out
Thijs Unij
Stress en Burn-out
0

Alle ballen in de lucht houden: 12 gedragskenmerken van drukke ondernemers! (+ 7 tips)

0

Koste wat het kost alle ballen in de lucht houden is absoluut geen pretje. Dan spring je van de hak op de tak en blijf je altijd ‘aan’ staan. Ten koste van verbinding met jezelf, rust in je hoofd en vrijheid in je agenda. Dus wil je niet meer alle ballen hoog houden? Verlang je naar een ontspannen en vrij leven vanuit overvloed? Zonder dat je door financiële druk, prestatiedruk of tijdsdruk de noodzaak voelt om meerdere ballen in de lucht te houden? Je hoeft jezelf niet te verliezen of voorbij te lopen. Hoe hard je ook werkt om je bedrijf draaiende te houden of te laten groeien, laat het nooit ten koste gaan van je gezondheid, liefdesrelatie en sociale leven met familie en vrienden? Uit eigen ervaring kan ik beamen hoe lastig dit tóch kan zijn. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op psychologische oorzaken, 12 gedragskenmerken van drukke ondernemers en 7 tips om te leren omgaan met alle ballen die je nu in de lucht blijft houden!

Psychologische betekenis van ‘alle ballen in de lucht houden’

De uitdrukking ‘alle ballen in de lucht houden’ is een metafoor voor alle verantwoordelijkheden en verplichtingen die je voelt in het dagelijks leven. Het staat symbool voor het streven naar perfectie op allerlei vlakken in je leven: je bedrijf, gezondheid, hobby’s, liefdesleven, familie en vriendschappen.

Net als bij jongleren, voel je de constante druk om alles in balans te houden, zonder iets te laten vallen. Dan voelt het alsof je nooit echt ‘klaar’ bent, want je wil het maximale uit je leven halen. Is het altijd makkelijk? Zeker niet. Is het altijd leuk? Nee, ook echt niet.

In Nederland leven we in een prestatiemaatschappij, waarbij ‘alle ballen in de lucht houden’ normaal is geworden. Maar is het ook écht normaal? Wat ons betreft niet, want je bent te druk met overleven in plaats van leven. In het bijzonder geldt dit ook voor ambitieuze ondernemers met een:

  • druk gezinsleven
  • overvolle agenda
  • klein of groot team
  • eindeloze to-do lijst
  • groeiende klantenkring

Zo blijf je hard werken, omdat je hoge werkdruk en werkstress voelt vanwege alle ‘moetjes’. Het is alsof je gevangen zit in een vicieuze cirkel van productiviteit, perfectionisme en prestatiedruk die je jezelf oplegt. Mede door alle mails, vergaderingen en deadlines om je bedrijf draaiende te houden of te laten groeien. En toch voelt het alsof je niet genoeg doet, omdat je bedrijf niet zo snel groeit als je wilt, verwacht of hoopt.

Dit beperkt je vrijheid, want hoeveel vrijheid ervaar je écht als ondernemer als je een cijfer geeft van 1 t/m 10? Of doe je te veel concessies als het gaat om je geld, tijd en energie?

Alle ballen hoog houden kan voelen als overleven, maar leven vanuit overvloed begint wanneer je durft los te laten

Waarom wil je überhaupt alle ballen in de lucht houden?

Stel jezelf eens de vraag: voor wie houd je eigenlijk al die ballen in de lucht? Voor je klanten? Voor je gezin? Of misschien wel voor de bevestiging dat je genoeg bent? Dat je ertoe doet? Het is een keiharde waarheid, want vaak is het de angst om niet gezien, gehoord of gewaardeerd te worden die je in deze vicieuze cirkel houdt.

Zolang je dus alles zelf blijft doen en geen enkele ‘bal’ laat vallen, lijkt het alsof je alles onder controle hebt. Maar heb je dat echt? Of is het slechts een illusie? Waarom denk je alle ballen in de lucht te ‘moeten’ houden? Oftewel, welke angst voel je als één of meerdere ballen uit de lucht laat vallen?

De angst om één bal te laten vallen is vaak de angst voor controleverlies. Bijvoorbeeld: het idee dat je grip op je bedrijfsgroei verliest, triggert je angst voor geldtekort. Daardoor blijf je de drang voelen om altijd alles onder controle te hebben.

Als we dieper inzoomen op de psychologie van ‘alle ballen in de lucht houden’, dan is er sprake van faalangst. Falen associeer je namelijk met ‘niet goed genoeg’ zijn. Daaronder schuilt de angst voor afwijzing of zelfs verlatingsangst, want je wil niet door de mand vallen. Sterker nog: je wil iedereen tevreden houden, zoals je klanten, collega's, vrienden en familie.

Het verlangen om alle ballen hoog te houden komt vaak voort uit faalangst. Maar wat als falen je grootste leraar is?

Daarnaast maken te drukke ondernemers teveel keuzes gebaseerd op FOMO (Fear Of Missing Out) uit angst om iets te missen. Dit gevoel wordt versterkt door verliesaversie, een krachtige psychologische valkuil waarbij je geen controle wil loslaten. Alleen al het idee dat je iets kwijtraakt, of het nu geld, tijd of een kans is, voelt oncomfortabel aan. Dat zorgt er juist voor dat je alle ballen in de lucht wilt houden!

12 gedragskenmerken van drukke ondernemers die alle ballen in de lucht houden 

Ben je druk, druk en nog eens druk? Er zijn 12 gedragskenmerken die ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in een constante drukte en waarmee je je bedrijfsgroei saboteert:

  • De alleskunner
  • De perfectionist
  • De workaholic
  • De multitasker
  • De pleaser
  • De controlfreak
  • De micromanager
  • De structuurjunkie
  • De uitsteller
  • De twijfelaar
  • De druktemaker
  • De probleemoplosser

Enerzijds is elk gedragskenmerk een aangeleerd talent uit je kindertijd, want je hebt daarmee leren overleven. Anderzijds bevat elk gedragskenmerk diepgewortelde valkuilen en schaduwkanten, die we hieronder bespreekbaar maken. Dit gaat ten koste van je vrijheid, impact, winst en werkplezier. Dus welk gedragskenmerk herken je bij jezelf?

De alleskunner 

Je blijft alles zelf doen, ook al werk je daarmee jezelf over de kop. Vooral startende ondernemers, freelancers en ZZP’ers willen het liefst controle over elke taak. Taken delegeren? Daar hou je niet van, want je vertrouwt erop dat niemand het zo goed kan als jij. Dus werkelijk alles doe je zelf. Van boekhouding tot administratie. Van social media posts maken tot klantafspraken inplannen. Van mailtjes beantwoorden tot salesgesprekken voeren. Je bent het gewend om alle touwtjes in eigen hand te hebben.

Naast het leveren van je diensten of producten aan je klanten, heb je dus je handen vol aan alles. Je holt van taak naar taak, zonder écht stil te staan bij wat nu eigenlijk belangrijk is. Zelfs je aanbod is een mix van alles en nog wat. Het ondernemerschap voelt zo steeds meer aan als een marathon zonder eind. Want ben je continu bezig, maar voel je aan het einde van de dag niet écht voldoening?

De perfectionist

Perfectionisme loslaten is een uitdaging van jewelste als je dagelijks heel graag overal de puntjes op de ‘i’ wil zetten. Je bent nooit helemaal tevreden met wat je doet. Iedere e-mail die je verstuurt, elke post op social media en elk project dat je afrondt, moet perfect zijn. Geen foutje mag de wereld in, want wat gaan je klanten wel niet denken?!

Het idee dat je iets 'goed genoeg' noemt, bestaat simpelweg niet in jouw woordenboek. Je spendeert uren aan het aanpassen van de kleinste details, omdat je ervan overtuigd bent dat elk detail telt. Je blijft eindeloos malen in je hoofd over wat er beter kan, wat je anders had moeten doen en hoe je jezelf kan verbeteren. De prestatiedruk die je jezelf oplegt is enorm. Je verliest niet alleen je tijd, maar ook je plezier in het ondernemerschap!

De workaholic

Als workaholic ben je constant aan het werk, zelfs als je dat eigenlijk niet zou moeten doen. Je hebt het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn, zowel voor je klanten als voor je team. ‘Nee’ zeggen tegen een extra project of een nieuwe klant voelt trouwens als een gemiste kans, dus je blijft maar doorgaan. Daardoor is je werk loslaten ‘s avonds, in het weekend of op vakantie ongemakkelijk.

Het nadeel van workaholic zijn is dat je niet echt kan ontspannen en genieten van de eenvoud van het leven. Je voelt je zelfs schuldig als je tijd voor jezelf neemt, want er is altijd wel werk te doen. Je gunt het jezelf niet om niets te doen, omdat je voor je gevoel niet kan stilzitten. Je wil het liefst altijd in de ‘doe-modus’ zijn, waardoor je minder quality time hebt met je partner en kinderen. Ook sport je minder vaak, slaap je minder goed en eet je minder gezond. Alles moet wijken voor je werk, want je kan niet zonder je werk.

De multitasker

Jouw leven als multitasker is vaak chaotisch en onvoorspelbaar. Je focust je nooit op één taak of project. Alles verloopt kriskras door elkaar, want denk je zo meer gedaan te krijgen op één dag? Je bent constant bezig en schakelt moeiteloos tussen zakelijke deals, teamvergaderingen, klantgesprekken, het huishouden en sociale verplichtingen. Je lijkt energie te hebben voor tien, maar dat komt omdat je nooit stopt.

Je gedachten ratelen maar door en je gelooft dat je zo efficiënt bent, maar in werkelijkheid voel je je vaak overweldigd door de constante afleiding. De onrust in je hoofd en lijf komt door oneindige WhatsApp berichtjes, onbeantwoorde mails, onafgeronde projecten. Dus heb je teveel taken op je bordje, blijf je brandjes blussen en neem je teveel hooi op je vork?

De pleaser

Je betaalt een hoge prijs met pleasegedrag, want wil je het iedereen naar zijn of haar zin maken? Kan je geen ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel? En blijf je jezelf wegcijferen om de lieve vrede te bewaren? Pleasegedrag is een uiting van codependentie, waarbij je eigen verlangens verdwijnen op de achtergrond. Je staat wel voor je klanten, collega's, vrienden en familie klaar, maar niet voor jezelf. Dus wie stel je eigenlijk teleur als je niet voor jezelf kiest? Juist ja, jezelf.

Je past jezelf continu aan en blijft maar geven, geven en geven in ruil voor liefde en aandacht. Diep van binnen ben je bang om in de steek gelaten te worden als je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. Dat maakt je onzeker en vanwege je lage eigenwaarde kan je niet goed je grenzen aangeven. Dus wat doe je? Je schuift je eigen behoeftes aan de kant en blijft hard werken vanuit angst en tekort. Zo neem je bijvoorbeeld nieuwe klanten aan puur voor het geld, terwijl je ze liever niet aanneemt als geld geen rol zou spelen.

De controlfreak

Is controle loslaten super oncomfortabel voor je? Als controlfreak wil je alles zelf bepalen, want de angst voor het onbekende maakt je onzeker. Niemand kan iets zo goed doen als jij. Althans, dat is wat je gelooft. Je wil dus absoluut niet de controle uit handen geven, want vind je het moeilijk om te vertrouwen op iemand anders? En leidt het verliezen van controle telkens tot gedoe wat je mateloos frustreert?

Als controlfreak ben je bang om fouten te maken. Als je dan toch een fout maakt, dan blijf je jezelf afwijzen en bekritiseren. Alsof je van een mug een olifant maakt. Daardoor heb je het gevoel dat je alles onder controle moet houden om te voorkomen dat er iets misgaat. Want wat als je bedrijfsgroei niet volgens plan verloopt? Dan is er paniek! Dus wil je het liefst elk aspect van je bedrijf, van de kleinste taak tot de grootste beslissing, zelf in de hand houden?

De micromanager

Als micromanager ben je zo gefocust op details dat je het grotere plaatje van je bedrijfsgroei uit het oog verliest. Je overziet niet meer vanuit een helikopterview de strategische koers van je bedrijf. Hoe kan je dan überhaupt je bedrijf slim aansturen? Je werkt te veel in je bedrijf in plaats van aan je bedrijf, waardoor je werknemers zich niet vrij voelen om zelfstandig te werken. Want ben je je team constant aan het controleren?

Als je team niet efficiënt samenwerkt, voel je onrust en drang om direct in te grijpen. Door micromanagement heb je dus de neiging om nóg harder en meer te werken. Niet wetende dat je juist door micromanagement de productiviteit en creativiteit van je team vermindert. Ten koste van je vrijheid en je creëert wantrouwen op de werkvloer, want je medewerkers voelen zich minder gezien, gehoord en gewaardeerd. Dus wil je liever niet overkomen als bemoeizuchtig, kritisch, stug, dominant of perfectionistisch?

De structuurjunkie

Als structuurjunkie heb je een obsessieve focus op details, checklists en planningen. Hoe meer structuur je creëert, des te meer controle je voelt. Althans, structuur is een illusie van controle in een onvoorspelbare wereld. Je ego verlangt naar orde, regelmaat en voorspelbaarheid, terwijl je diep van binnen angst en onzekerheid voelt voor het onverwachte.

Je denkt misschien: "Als ik alles maar goed genoeg plan, dan kan er niets misgaan." Maar de grootste valkuil van een structuurjunkie is de verleiding om vast te houden aan de status quo. Je bent risicovermijdend en met structuur creëer je een schijnzekerheid. Dat neemt niet weg dat structuur een belangrijk hulpmiddel is voor je bedrijfsgroei, maar structuur hoeft je leven niet beheersen. Geef jezelf dus ook de vrijheid om buiten gebaande paden op avontuur te gaan zonder structuur. Met als intentie om je creatiekracht de vrije loop te laten gaan!

De uitsteller

Uitstelgedrag is een vorm van zelfsabotage, dus wat is jouw excuus om ergens niet mee te beginnen? Wat houdt je nu écht tegen? Door welke onderliggende angsten, twijfels of onzekerheden blijf je uitstelgedrag vertonen? Als uitsteller blijf je voortdurend worstelen op de grens tussen dromen en doen. In plaats van dat je je hart volgt, luister je naar 101 bullshit-excuses om niet je droom waar te maken. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen, maar waarom wil je iets juist wél doen?

Laat je niet leiden door je angsten, maar door je dromen. ‘Ooit’ wordt te vaak ‘nooit’. Je dromen herinneren je om te leven in het hier en nu, niet in de toekomst. Geen enkele droom is het waard om uit te stellen, dus ook jouw droom niet. Als je gaat stoppen met uitstellen vanuit faalangst of straalangst, start je met leven vanuit overvloed. De vraag is vooral: "Hoe wil je later terugblikken op je leven? En wat wil je op basis daarvan nu doen, voelen, hebben en ervaren?"

De twijfelaar

Twijfelen is een teken dat je niet weet wat je wil. Of dat je diep van binnen wél weet wat je wil, maar dat je nog niet luistert naar je diepste verlangens. Dan leef je constant in een spagaat tussen actie en twijfel. Het voelt aan als een innerlijke tweestrijd tussen je hoofd en hart. Want waar luister je naar? Je verstand of je gevoel? Door je besluiteloosheid blijf je wikken en wegen, uit angst om de verkeerde keuze te maken.

Soms voelt elke keuze aan als een gok, waardoor je helemaal geen keuze maakt. Dan blijf je jezelf afvragen: "Is dit wel het juiste moment?" of "Wat als het mislukt?" Toch droom je van een vrij leven vanuit overvloed, maar zolang je geen knopen durft door te hakken, blijf je gevangen in je eigen twijfel. Met andere woorden: hoe langer je blijft hangen in je eigen hoofd, des te meer je blijft vastzitten in de ratrace maatschappij. Dus welke onderliggende angst mag je aankijken, doorvoelen en overwinnen?

De druktemaker

Je maakt je overal druk om, bent overbezorgd en blijft zelfs ‘s nachts piekeren. Het voelt aan alsof je continu overal bovenop moet zitten, omdat je bang bent dat er iets misgaat in je bedrijf: één van je klanten die niet meteen reageert, die factuur die je nog moet versturen of dat tekstuele foutje op je website. En hoe ga je om met een tegenvallende maandomzet of een negatieve review die door je hoofd blijft spoken?

Ook al verlopen 99 van de 100 taken soepeltjes, dan maak je je toch druk over de 100e taak. Zelfs als je vrij bent, blijft je hoofd overuren draaien. Want ben je bang dat je iets over het hoofd ziet of niet snel genoeg handelt als er iets fout gaat? Zo ja, wat zou er gebeuren als je accepteert van jezelf dat je niet altijd alles perfect hoeft te managen? De echte uitdaging ligt niet in harder werken, maar in durven loslaten.

De probleemoplosser

Zodra er iets misgaat, voel je de drang om het per direct te fixen. Een klacht van een klant? Je laat alles vallen en schiet in de reddersrol. Een onverwachte uitdaging in je bedrijf? Je grijpt meteen naar oplossingen, vaak zonder er eerst goed over na te denken. Je blijft altijd ‘aan’ staan, klaar om in te springen en je wil voor elk probleem een snelle fix vinden. Maar tegen welke prijs?

Het nadeel als je jezelf opstelt als ‘de redder in nood’ is dat je constant druk voelt om voor iedereen te zorgen, zowel in je bedrijf als thuis voor je partner en kinderen. Door dit helperssyndroom geef je niemand de ruimte om zelf iets op te lossen, want jij hebt het al gelijk opgelost. Maar waarom ben jij altijd degene die alles fixt? Ben je bang dat niemand anders dit kan? Voor wie probeer je alles te redden? En welke angst schuilt er achter je drang om alles te fixen?

Illusies van je ego als je alle ballen in de lucht blijft houden

Je ego is je innerlijke criticus. Met andere woorden: dit is je innerlijke stem die je influistert dat je alles moet kunnen, dat je hard moet werken, dat je het druk moet hebben om waardevol te zijn en dat je alles perfect moet doen. Anders ben je niet goed genoeg en val je door de mand. Dus door je ego heb je de belemmerende overtuiging dat succes afhangt van hoeveel je doet en hoe goed je dat doet.

Zo houdt je ego je gevangen in een ratrace naar externe goedkeuring en bevestiging dat je goed genoeg bent. Juist als je veel ballen in de lucht houdt, lijkt het alsof je alles onder controle hebt. Dat geeft je ego een boost, want je ego creëert een illusie dat ‘meer’ altijd beter is. En dat jouw waarde afhangt van wat je doet in plaats van wie je in essentie bent.

Je ego ziet loslaten als zwakte, maar in werkelijkheid is loslaten de grootste vorm van innerlijke kracht

Door je ego laat je je misleiden, verleiden en afleiden door de buitenwereld, want je zit teveel in je hoofd. Luisteren naar je hart doe je niet of nauwelijks, want negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen overschaduwen jouw intuïtie. Je ego fluistert je in dat je altijd door moet gaan, zelfs als je lichaam om rust vraagt. Het zegt je dat je faalt als je ‘nee’ zegt tegen iets of als je toegeeft dat je hulp nodig hebt.

Sterker nog: door je ego ben je gaan geloven dat je lui bent als je niets doet. Telkens alle ballen in de lucht houden kan dan juist een dopamine verslaving zijn, omdat je je ‘nuttig’ voelt als je weer een taak van je eindeloze to-do-lijst kan afvinken. Je voelt je misschien tijdelijk voldaan als je wéér een deadline haalt, maar die innerlijke rust waar je zo naar verlangt, blijft uit. Diep van binnen raak je uitgeput en overbelast!

Waarom je écht niet alle ballen in de lucht hoeft te houden…

Wanneer je leeft vanuit je ego, laat je je leiden door angst. Dan voel je angst voor wat anderen van je denken, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om door de mand te vallen, angst voor controleverlies, angst voor afwijzing of angst om verlaten te worden.

Je niet langer identificeren met je ego is niet altijd makkelijk. Het vraagt moed om te stoppen met rennen, om stil te staan en naar binnen te keren. Om jezelf toe te staan niet alles perfect te doen. Zo creëer je ruimte voor jezelf. Ruimte om te ademen, om te voelen, om te leven vanuit je hart. Vanuit innerlijke rust in plaats van externe druk.

Je hart spreekt de taal van je intuïtie, dus dan laat je je leiden door liefde in plaats van angst. Dus wat zou liefde doen? Grenzen stellen, ‘nee’ zeggen of iets loslaten? Waar je ook voor kiest, je intuïtie vertelt je wat écht belangrijk is: “Je mag kiezen voor jezelf." 

Leven vanuit overvloed draait namelijk niet om hoeveel ballen je in de lucht kan houden, maar vooral om welke ballen je kiest om vast te houden. Dus de vraag is: “Geloof je nog steeds de illusies van je ego? Of durf je volledig te vertrouwen op je intuïtie, jezelf en je groeiproces?” 

Een gezond bedrijf begint met een gezonde ondernemer

7 tips om te stoppen met alle ballen in de lucht houden 

In het kort, zo kan je leren omgaan met alle ballen in de lucht:

  • Leer dagelijks te verbinden met jezelf
  • Leer luisteren naar je innerlijke kompas
  • Leer vertrouwen op het proces van loslaten
  • Leer prioriteiten stellen om focus te creëren
  • Leer spiegelen om je zelfbewustzijn te verruimen
  • Leer je assertiviteit vergroten met gezonde grenzen
  • Leer je familiepatronen begrijpen met systemisch werk

Tip #1 | Leer dagelijks te verbinden met jezelf 

Door hectiek in de waan van de dag leef je al snel op de automatische piloot. Zonder echt stil te staan bij wat je voelt of nodig hebt. Jezelf kwijt zijn lijkt normaal te worden, maar dat is het niet. Met yoga, mindfulness, meditaties, visualisaties, journaling, ademhalingsoefeningen of zelfs een simpele wandeling in de natuur kan je, waar je ook bent, direct de verbinding met jezelf herstellen. Door bewust tijd te nemen in stilte of juist met muziek, kan je uit de dagelijkse ruis stappen. Dus hoe wil je meer tijd voor jezelf nemen?

Tip #2 | Leer luisteren naar je innerlijke kompas

Welke keuzes maak je nu nog vanuit angst en tekort? Je intuïtie wijst je de weg en functioneert als richtingwijzer. Durf stil te staan om te voelen wat jouw antwoord is op levensvragen, want wat wil je nu écht? Welke ‘bal’ zou je laten vallen als je niet bang was voor de negatieve consequenties? Je mag kiezen voor wat je energie geeft in plaats van wat je energie kost. Dus welke stap zou je nemen als je volledig vertrouwt op je innerlijke wijsheid die diep vanbinnen al aanwezig is?

In stilte vind je antwoorden  die je in de dagelijkse  drukte mist

Tip #3 | Leer vertrouwen op het proces van loslaten 

Terwijl je ego je wil overtuigen om nóg harder te werken om alle ballen in de lucht te houde, fluistert je intuïtie: "Je bent al goed genoeg, precies zoals je bent. Volg je hart, dan komt alles goed." Daarom is het doorzien van je egopatronen de sleutel naar innerlijke vrijheid, waarbij je je vrij voelt om te zijn wie je écht bent. Zonder maskers, sociaal wenselijk gedrag en continue prestatiedrang. Laat los wie je denkt te moeten zijn en wat je denkt te moeten doen!

Tip #4 | Leer prioriteiten stellen om focus te creëren

Je rent van hot naar her om alle ballen in de lucht te houden. Het lijkt wel topsport. Herken je dat gevoel van voortdurende haast? Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ben je bezig met van alles en nog wat. Maar wanneer heb je voor het laatst echt genoten van een moment van rust? Je tijd is kostbaar, dus hoe wil je met je tijd omgaan? Het allerbelangrijkste is om te voelen wat het allerbelangrijkste is. Dan kan je stoppen met alles wat niet direct bijdraagt aan je prioriteiten. Waar wil je dus minder of helemaal geen tijd meer aan besteden, zodra je meer vrije tijd en ruimte in je agenda krijgt voor je prioriteiten?

Tip #5 | Leer spiegelen om je zelfbewustzijn te verruimen

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld. Dus wie of wat triggert of inspireert je nu? En wat zegt dit over jou als het gaat om alle ballen in de lucht houden? Het is vaak makkelijker om bij anderen te zien waar en waarom een gezonde balans ontbreekt, maar besef dat wat je opmerkt, vaak een reflectie is van jezelf. Zo is de chaos die je in je dagelijkse leven ervaart, vaak een spiegel van je innerlijke onrust. Dus wat vertellen alle signalen over jouw disbalans in je leven? Waar ga je over je grenzen heen en welke stappen wil je zetten om meer rust en ruimte te creëren?

Elke relatie is een spiegel van de relatie met jezelf (de betekenis van spiegelen)

Tip #6 | Leer je assertiviteit vergroten met gezonde grenzen

Als ZZP’er of MKB-ondernemer wil je graag ‘ja’ zeggen tegen allerlei die op je pad verschijnen, maar ten koste van wat? Hoe vaak zeg je ‘ja’ tegen verzoeken waar je eigenlijk ‘nee’ op had willen zeggen? Dus waar verspil je nu je geld, tijd en energie aan? En hoe ga je vandaag al direct je grenzen aangeven voor meer regie over je eigen leven? Het begint met één kleine stap: durf te kiezen voor wat écht belangrijk is voor jou en spreek je verlangens uit.

Tip #7 | Leer je familiepatronen begrijpen met systemisch werk

Als je het gevoel hebt dat je alle ballen in de lucht moet houden, kan dit wijzen op een disbalans binnen je familiesysteem of organisatiesysteem. Dus kijk eens naar jouw rol binnen je bedrijf of gezin. Want door welke belemmerende overtuigingen, gedragspatronen of overlevingsmechanismen uit je vaderlijn of moederlijn neem je een verantwoordelijkheid op je genomen die eigenlijk niet van jou is? Met systemisch werk krijg je inzicht in onbewuste dynamieken en kan je de zware lasten loslaten die niet van jou zijn.

Ontspannen ondernemen vanuit overvloed met business coaching op maat

Wil je leren omgaan met alle ballen in de lucht? En wil je ontdekken hoe je kan ontspannen ondernemen vanuit overvloed? Voor meer vrijheid, impact, winst en vreugde? Met een strategisch plan van aanpak creëren we grip op je bedrijfsgroei. Vanuit een helikopterview gaan we terug naar de kern, want zo krijg je meer focus, structuur en overzicht.

Dan weet je precies aan welke knoppen je hebt te draaien om je bedrijf te laten groeien vanuit innerlijke rust. Zonder dat je last blijft houden van overbelasting, overprikkeling, overspannenheid of oververmoeidheid. Het is niet de bedoeling dat je jezelf voorbij loopt met stress of burn-out klachten van alle ballen die je in lucht houdt in je bedrijf!

Het doel van onze business coaching? Stap voor stap ga je uit de ratrace stappen. Laten we dus je bedrijfsgroei simpel maken voor meer:

  • Rust in je hoofd
  • Meetbare impact
  • Stabiele omzetgroei
  • Vrijheid in je agenda
  • Werkplezier en zingeving

Kies welk business coaching traject bij de groeifase van je bedrijf past:

  • Start Up Business Coaching
    Voor missiegedreven starters, ZZP’ers en start-ups die het fundament van hun bedrijf willen bouwen om te groeien richting een jaaromzet van € 100.000

  • Stand Up Business Coaching
    Voor ambitieuze ZZP’ers, MKB’ers en start-ups die hun zichtbaarheid en naamsbekendheid willen vergroten richting een jaaromzet van € 250.000

  • Speed Up Business Coaching
    Voor impactvolle ZZP’ers, MKB’ers, start-ups die strategisch slimmer, sneller en simpeler willen doorgroeien richting een jaaromzet van € 1.000.000

  • Scale Up Business Coaching
    Voor het MKB en scale ups met een minimale jaaromzet van € 1.000.000 die ontspannen willen opschalen voor een ongelimiteerde duurzame bedrijfsgroei

Ik wil graag een kennismakingsgesprek inplannen >>>

Reacties
Categorieën