Bindingsangst overwinnen en oplossen | Hoe kom je van bindingsangst af?
Bindingsangst
Thijs Unij
Bindingsangst
0

Bindingsangst overwinnen en oplossen: hoe kom je van bindingsangst af?

0

Bindingsangst overwinnen staat in het teken van het spanningsveld tussen je verlangen naar liefde en je angst voor verbinding, want het voelt alsof je in een spagaat zit. Enerzijds verlang je naar onvoorwaardelijke liefde, dat je een 'maatje voor het leven' hebt die je ziet, die je raakt, die je voelt en die je accepteert voor wie je bent.

Anderzijds raak je toch in de war, zodra hij of zij te dichtbij komt. Je voelt jezelf terugtrekken. Je sluit een stukje van je authentieke zelf af. Je bent op je hoede en je zoekt afstand. Uit angst om jezelf kwijt te raken, je vrijheid te verliezen of opnieuw gekwetst te worden.

Maar wat als bindingsangst je niet beschermt, maar juist weerhoudt om veiligheid, vertrouwen en vrijheid in de liefde te voelen? In dit artikel neem ik je mee in het proces van bindingsangst overwinnen om niet langer te vluchten voor liefde.

Ontdek met 10 praktische tips wat je kan doen tegen bindingsangst en krijg antwoord op de vraag: "Hoe kom je van bindingsangst af als je angst voelt om je vrijheid te verliezen?" 

Wat is 'bindingsangst overwinnen'?

Bindingsangst gaat over je diepgewortelde angst om gekwetst, verstikt of verlaten te worden. Vandaar dat bindingsangst vaak gebaseerd is op een diepgeworteld geloof dat liefde voorwaarden heeft: "Ik moet me aanpassen, mijn vrijheid opgeven of perfect zijn om liefde te verdienen."

Wie nooit echt verbindt, kan ook nooit écht vrij zijn. Dan blijf je gevangen in een paradoxale eenzaamheid: vrij van verbinding, maar niet vrij in verbinding. Oftewel, als je last van bindingsangst hebt, dan kan je niet in vrijheid verbinden vanuit overvloed.

Bindingsangst houdt je vast in een schijnbare vrijheid. Als je vluchtgedrag in je relatie vertoont, ben je voor je gevoel niet 'gevangen' in je relatie. Maar de realiteit is dat je wél gevangen bent in angst, dus dan ga je een muur om je heen bouwen uit zelfbescherming.

Waarom is bindingsangst overwinnen zo moeilijk?

Bindingsangst is niet zomaar een ‘angst’. Het is een oeroude reflex: een aangeleerd beschermingsmechanisme dat ooit is ontstaan toen je leerde dat liefde 'pijn' kon doen. Daardoor heb je nu belemmerende overtuigingen over liefde en relaties, zoals: "Als ik me hecht, kan ik gekwetst worden. Dus hou ik mezelf maar een beetje terug.”

Juist door je belemmerende overtuigingen, diepgewortelde gedragspatronen en overlevingsmechanismen is bindingsangst overwinnen zo moeilijk. Je voert als het ware een innerlijke strijd die niemand van buiten écht ziet. Bindingsangst is dus vaak onzichtbaar, zelfs voor jezelf.

En weet je wat zo verwarrend is?

  • Je kan tegelijkertijd verlangen naar verbinding én doodsbang zijn om die verbinding aan te gaan.
  • Je kan je date, partner of ex missen en tóch opluchting voelen als hij of zij verder van je af staat.
  • Je kan liefde voelen en tóch schrikken of paniek voelen als je date, partner of ex te dichtbij je komt.

Dat maakt bindingsangst zo dubbel, want je denkt: “Ik wil liefde geven en ontvangen. En ik ben klaar voor fysieke en emotionele verbinding.” Tot het moment daar is. Je date, partner of ex kijkt je aan, laat je toe, opent zijn of haar hart. En ineens voelt het alsof er een golf van liefde op je afstormt die je overspoelt. Te groot. Te dichtbij. Te veel.

Met als gevolg dat je jezelf aanleert om altijd een beetje op afstand te blijven. Niet omdat je niemand kan liefhebben, maar door emotionele triggers voel je een benauwend en verstikkend gevoel in je relatie. Dat associeer je onbewust met angst om gekwetst te worden, om jezelf te verliezen of om opnieuw te ervaren dat je niet goed genoeg bent!

De innerlijke tweestrijd bij bindingsangst overwinnen: liefde of vrijheid?

Door bindingsangst blijf je teveel in je hoofd zitten, want je hoofd maakt overuren: “Ik heb ruimte nodig. Ik moet tijd voor mezelf. Dit gaat te snel. Ik weet het niet meer.”

Je scrollt door je telefoon, zoekt afleiding en sluit je af.
Je wil emoties onderdrukken om het ongemak niet te voelen.
Je lichaam wil vluchten en je gedachten zetten alles op scherp.

En dan komt de twijfel:

  • “Ben ik wel gemaakt voor een relatie?”
  • “Misschien is dit toch niet de juiste persoon…”
  • “Wat als ik mezelf kwijtraak zoals toen bij m’n ex?”

Daardoor voel je weerstand van hier tot Tokio, want je zet je hakken in het zand als iemand té dichtbij komt. Vooral als je meer intimiteit voelt met je date, partner of ex, waardoor jullie meer naar elkaar toe groeien. En dat is precies het moment waarop je hoofd nóg harder begint te ratelen:

  • "Ik voel mij niet meer vrij."
  • "Ik ben bang dat ik word opgeslokt."
  • "Ik moet dit stoppen voordat het misgaat."
  • "Ik raak mezelf kwijt als ik hier verder in ga."
  • "Ik heb geen ruimte meer om gewoon mezelf te zijn."

Alsof je de controle dreigt te verliezen over je eigen ruimte, je eigen ritme, je eigen 'ik'. Je voelt dat het ‘echter’ wordt. De blik van de ander wordt zachter, nieuwsgieriger, dieper.

En dat raakt je, want het betekent dat jij ook zichtbaar wordt. Dat je écht gezien wordt voor wie je bent en wat je doet. Niet alleen je lach, je charme en je inspirerende verhalen, maar ook je schaduwkanten en kwetsbaarheden, zoals je angsten, twijfels en onzekerheden.

En daar gaat het wringen, want je voelt de neiging om afstand te nemen. Het voelt alsof je moet kiezen tussen twee werelden: liefde of vrijheid. Maar wat als dat geen echte keuze is, maar een oud patroon dat gezien wil worden?

Hoe kom je van bindingsangst af als je angst voelt om je vrijheid te verliezen? 

Liefde en vrijheid sluiten elkaar niet uit. Integendeel. In een gezonde relatie is er ruimte voor jouw eigen tempo, jouw behoeften, jouw autonomie.

Bindingsangst overwinnen doe je dus niet door je angst weg te duwen of jezelf te forceren in een relatie. Je overwint bindingsangst door het:

  • helen van de moederwond
  • doorbreken van codependentie patronen
  • ontwikkelen van emotionele volwassenheid
  • kalmeren en reguleren van je sympathisch zenuwstelsel
  • voelen en verwerken van onverwerkte emoties uit je jeugd
  • oefenen in gezonde grenzen stellen zonder vluchtgedrag in je relatie
  • herprogrammeren van belemmerende overtuigingen over liefde en relaties
  • opdoen van nieuwe ervaringen waarin liefde wél veilig, zacht en ondersteunend is
  • vertrouwen leren opbouwen in een relatie, stap voor stap, in plaats van alles-of-niets

En ja, dat vraagt tijd, geduld en moed.

Je mag jezelf toestemming geven om liefde te ontvangen, ook als het spannend voelt.
Durf je angst onder ogen te komen en zeg: "Ik zie je. En ik kies toch voor liefde."

Bindingsangst is niet wat je bent, maar wat je vroeger leerde om jezelf te beschermen.
En wat je hebt geleerd, kun je ook weer afleren in liefde en op jouw eigen tempo.

Weet dat elke stap die je zet richting onvoorwaardelijke liefde, begint bij zelfliefde.
En elke keer dat je angstig bent, hoef je jezelf niet te veroordelen.
Je mag jezelf juist omarmen, precies dáár waar het pijn doet.

"Innerlijke vrijheid voel je als je niet langer hoeft te vluchten voor liefde."

Van onveilige hechting naar innerlijke veiligheid door het toelaten van onvoorwaardelijke liefde

Bindingsangst draait vaak niet écht om de ander. Het draait om jou. In het bijzonder draait bindingsangst om de betekenis die jij, vaak onbewust, hebt gegeven aan ‘hechten’.

Jezelf hechten aan iemand voelt onveilig door jeugdtrauma's, waardoor je nu als volwassene de gevolgen van onveilige hechting op latere leeftijd ervaart.

Daarom draait het overwinnen van bindingsangst om jouw terugkeer naar onvoorwaardelijke liefde, zodat je vertrouwen in de liefde krijgt.

Hier ligt het grote verschil:

Bindingsangst fluistert: "Als ik me verbind, verlies ik mezelf."
Onvoorwaardelijke liefde antwoordt: "Echte verbinding brengt je juist thuis bij jezelf."

Dus door welke belemmerende overtuigingen over liefde en relaties blijf je jezelf onbewust saboteren? Welke geprogrammeerde verhalen geloof je nu nog steeds?

Bijvoorbeeld:

  • “Liefde maakt me afhankelijk.”
  • “Relaties kosten te veel energie.”
  • “Intimiteit leidt altijd tot gedoe of drama.”
  • “Zodra ik mijn hart open, word ik gekwetst.”
  • “Ik ben niet gemaakt voor langdurige relaties.”

Zolang deze belemmerende overtuigingen onbewust meespelen, zal elke vorm van verbinding als een bedreiging voelen. Alsof je jezelf moet opofferen om samen te kunnen zijn. Maar wat als dat niet klopt? Wat als liefde juist begint bij trouw zijn aan jezelf?

Dus wat zou liefde doen? Wat zou je anders doen als je vanuit liefde zou kiezen in plaats van angst? Zachter zijn voor jezelf? Grenzen aangeven zonder schuldgevoel? In verbinding blijven in plaats van vluchten? Je hart openen om liefde te geven en ontvangen?

Langzamerhand ga je dan ontdekken dat liefde geen 'vrijheidsbeperking' is. Dat je niemand hoeft kwijt te raken, ook jezelf niet. Dat liefde geen opoffering is, maar een uitnodiging, zodat je kan groeien, helen en thuiskomen. Bij jezelf én de ander.

Bindingsangst overwinnen begint met het durven erkennen van je diepste verlangens

Bindingsangst draait niet alleen om angst, want onder je angst schuilt een dieper verlangen: een verlangen dat vaak zo intens is, dat het juist daarom zo spannend voelt.

Diep van vanbinnen wil je je:

  • hart openen en liefde ontvangen
  • veilig, vertrouwd en vrij in de liefde voelen
  • thuis voelen, waarbij je 100% jezelf durft te zijn
  • gezien, gehoord, geaccepteerd en geliefd voelen
  • verlangens uitspreken zonder angst voor afwijzing

Maar jouw bindingsangst overschaduwt jouw diepste verlangens, want je wil niet jezelf verliezen in een relatie en dus je vrijheid kwijtraken. Dat je wordt opgeslokt, gekwetst, genegeerd of overprikkeld. En dus leer je: het is veiliger om afstand te houden.

Durven erkennen wat je verlangt is spannend, ja.
Dit maakt je kwetsbaar, maar het opent ook een nieuwe deur.
Een deur naar een liefde die klopt bij wie je écht bent en wat je écht wil.

Dus wat zijn jouw diepste verlangens in de liefde?
Welke relatie past bij wie jij bent en wat jij nodig hebt?

10 Praktische tips om te leren omgaan met bindingsangst!

Tip #1 | Herken je afweermechanismen

Bindingsangst uit zich vaak subtiel:

  • Je bent extreem kritisch op je date, partner of ex
  • Je voelt je snel ‘benauwd’ als iemand te dichtbij komt
  • Je duwt mensen weg als het intiem wordt, zelfs als het goed voelt

Houd een week lang bij wanneer je een impuls voelt om afstand te nemen. Wat gebeurde er nét daarvoor? Welke gedachten spoken er door je hoofd heen? En welke emoties voel je als je door emotionele triggers 'vrijheidsbeperking' ervaart?

Tip #2 | Definieer jouw betekenis van 'vrijheid'

De angst om je vrijheid te verliezen: wat schuilt daar écht onder? Je zegt dat je vrijheid nodig hebt, maar wat bedoel je eigenlijk met ‘vrijheid’? Wat betekent vrijheid voor je binnen een relatie, dus wanneer voel je je vrij of juist niet vrij?

Je hoeft je vrijheid niet op te geven om liefde te ontvangen. Sterker nog: liefde groeit in vrijheid, niet in verstikking. Ware liefde vraagt niet dat je jezelf opgeeft, maar nodigt je uit om volledig jezelf te zijn zonder maskers.

Tip #3 | Oefen met nabijheid in kleine stapjes

Je hoeft niet van de ene op de andere dag ‘alles te geven’. Veiligheid, vertrouwen en vrijheid bouw je langzaam op, dus begin klein.

Durf iets meer van jezelf te laten zien, ook als je hart sneller gaat kloppen.
Durf je uit te spreken in plaats van dat je woorden blijft inslikken.
Durf een keer niet te vluchten bij een ongemakkelijk gesprek.
Durf iemand toe te laten als je normaal zou afhaken.
Durf jezelf kwetsbaar, open en eerlijk op te stellen.

Zie het als een experiment, puur vanuit nieuwsgierigheid. Want gebeurt er als je in verbinding blijft, terwijl alles in jou per direct weg wil? Zo leer je uit je comfortzone stappen, want je oefent met comfortabel zijn met het oncomfortabele.

Tip #4 | Omarm je innerlijke kind en schrijf een brief aan je jongere zelf

Sluit even je ogen en stel je voor dat je teruggaat in de tijd. Zie jezelf als kind voor je, terwijl je 6, 9 of 12 jaar oud bent. En voel de pure, kwetsbare angst dat er niemand voor je was. Dat je jezelf ging aanpassen om ergens bij te horen, ten koste van verbinding met jezelf. Hoe voelde je je toen en hoe voel je je nu?

Nu, als volwassene, mag je in je verbeelding naast je jongere zelf gaan zitten. Wat zou je tegen hem of haar willen zeggen? Welke liefdevolle boodschap wil je delen? Bijvoorbeeld:“Je bent veilig. Je mag er zijn, precies zoals je bent. Ik laat je nooit meer in de steek.”

Door een brief te schrijven aan je jongere zelf, geef je troost aan het deel in jou dat zich nog steeds zo klein en alleen kan voelen. Je reikt jezelf de hand die je toen zo nodig had. Dit is een daad van liefde die diepe emotionele wonden zachtjes heelt.

Tip #5 | Maak je vrijheid bespreekbaar

Bij bindingsangst wil je controle hebben in je relatie, net als bij verlatingsangst. Dan kan je jezelf beschermen tegen liefdespijn en voorkomen dat je je vrijheid verliest. Maar ironisch genoeg: juist door het piekeren over de liefde, kan je minder genieten van de liefde.

Des te fijner om je verlangen naar vrijheid bespreekbaar te maken. Niet omdat je ego gelijk heeft, maar omdat je bént wat je ego probeert te beschermen: een vrij mens dat kán liefhebben zonder zichzelf kwijt te raken.

Dus hoe kom je van bindingsangst af als je angst voelt om je vrijheid te verliezen? Dit is de perfecte methode voor als je eerlijk wil communiceren naar je date, partner of ex zonder verwijten: "Ik voel [emotie] wanneer [situatie] en heb [behoefte]. Zullen we [oplossing], oké?"

Tip #6 | Schrijf gedachten van je af

Bindingsangst zit tussen je oren, waardoor je gaat vastzitten in een negatieve spiraal en blijft piekeren over de liefde. Ons advies? Schrijf over je angst om vast te zitten, over dat stemmetje dat fluistert dat je niet goed genoeg bent, over de paniek die opkomt als iemand te dichtbij komt. Laat het eruit stromen zoals het komt: puur, eerlijk en rauw.

Wat in je hoofd voelt als een levensgroot drama, blijkt op papier vaak een herhaalbaar patroon: een oud verhaal dat je meesleept uit je verleden. Misschien herken je ineens: "Hé, dit is precies wat ik als kind voelde toen ik in groep 3 zat!"

En daarna? Verbrand het, scheur het kapot of gooi het weg. Dit gaat niet om bewaren, maar om loslaten. Het is een ritueel om je hoofd leeg te maken en te luisteren naar je hart, zodat je ziet: bindingsangst is niet wie ik ben, het is iets wat mij is overkomen. En elke keer dat je het opschrijft, neem je de regie terug vanuit emotionele volwassenheid.

Tip #7 | Delen = helen, dus durf open te praten over je bindingsangst

Wat deel je nu nog niet met je date, partner of ex, wat je diep van binnen wél zou willen delen om je begrepen te voelen? Met andere woorden, wat houd je nog voor jezelf uit angst dat hij of zij je niet zal begrijpen?

Durf te benoemen wat je spannend vindt. Een open gesprek verlaagt de negatieve spanning in je relatie. Niet omdat je alles perfect moet uitleggen, maar omdat je jezelf laat zien met alles wat je wél én niet weet.

Dit verlaagt de emotionele lading die je voelt, want je creëert ruimte en tijd om je hart te luchten over wat je dwars zit. En tegelijkertijd vergroot zo'n intiem gesprek juist de emotionele verbinding. Bijvoorbeeld als je zegt:

  • “Ik merk dat mijn hoofd soms op hol slaat als het serieuzer wordt."
  • “Ik voel veel voor je, en dat maakt me bang om mezelf kwijt te raken.”
  • “Ik trek me soms terug als je iets te dichtbij komt, maar dat zegt niets over jou.”

Tip #8 | Ervaar rust in je hoofd door zelfcompassie

Bindingsangst is geen teken dat er iets mis met je is, dus stop met zelfafwijzing als je je emotioneel afstand neemt van je date, partner of ex. Je negatieve gedachte "Ik ben niet goed genoeg" klopt niet, dus je mag mild voor jezelf zijn waar je 'normaal' gewend bent om te streng te zijn naar jezelf.

Voel wat er in je leeft, zonder oordeel. Goed of slecht, wie zal het zeggen? Het is oké als je iets spannend vindt of als je iets nog niet weet of durft. Zelfcompassie betekent dat je jezelf omarmt als je onzekerheid in je relatie voelt of blijft twijfelen over je relatie!

Tip #9 | Bindingsangst overwinnen met zelfvergeving

Bindingsangst ontstaat wanneer je gelooft dat liefde iets is wat je kan verliezen, moet verdienen of wat je kwetsbaar maakt. Daardoor projecteer je je angst op je date, partner of ex, omdat je denkt dat hij of zij iets van jou afneemt: je vrijheid, je ruimte of je identiteit.

Maar als je denkt dat liefde je vrijheid afneemt, geloof je in een vorm van voorwaardelijke liefde gebaseerd op angst. Onvoorwaardelijke liefde laat je vrij, veroordeelt niet en accepteert wie je bent.

In essentie is liefde een staat van zijn, want je bent liefde. Daarom is zelfvergeving de sleutel voor het overwinnen van bindingsangst. Niet in de zin van ‘sorry zeggen’, maar dat je beseft dat je een vergissing in je waarneming hebt gemaakt. Je hoeft de ander niet te veranderen, maar je mag jezelf herinneren aan de waarheid dat je liefde bent.

Tip #10 | Zoek begeleiding als je hulp bij bindingsangst wil 

Bindingsangst is een diepgeworteld patroon, dus bindingsangst therapie helpt je bij het wegnemen van blinde vlekken en het doorbreken van oude patronen. Samen met een relatietherapeut sta je op het punt van de meest bevrijdende reis: de terugkeer naar jezelf.

Elke kleine stap die je zet, is een stap dichterbij een leven waarin liefde niet meer als een bedreiging voelt, maar als thuiskomen. Mede doordat je tijdens bindingsangst therapie antwoord krijgt op diepgaande vragen als:

  • "Wie ben ik zonder bindingsangst?"
  • "Hoe is mijn bindingsangst écht ontstaan?" 
  • "Waarom blijf ik mezelf saboteren in de liefde?"
  • "Door welke keuzes kan ik bindingsangst overwinnen?"
  • "Wat kan ik doen om veiligheid en vertrouwen te voelen?"
  • "Wat durf ik niet toe te geven vanwege mijn bindingsangst?"
  • "Hoe kom ik van mijn bindingsangst af om te leven vanuit liefde?"

Abundancy logo met slogan


Reacties
Categorieën