Innerlijke vrijheid: durf je al 100% schaamteloos jezelf te zijn in de liefde en je bedrijfsgroei?
Leiderschap
Thijs Unij
Leiderschap
0

Innerlijke vrijheid: durf je al 100% schaamteloos jezelf te zijn in de liefde en je bedrijfsgroei?

0

Innerlijke vrijheid staat in het teken van systemisch leiderschap en authentieke zelfexpressie om trouw te leven aan jezelf. Dan heb je de moed om te zijn wie je bent, zonder jezelf af te laten leiden door wie je denkt te moeten zijn. Altijd en overal. Ongeacht externe omstandigheden, want je hebt altijd een keuze. In de basis zijn er maar twee emoties: liefde en angst. Angst is gebaseerd op tekort en schaarste denken, terwijl liefde juist gebaseerd is op denken en handelen vanuit overvloed. Dus voel je je beperkt in je vrijheid en wil je meer innerlijke vrijheid voelen om te leven vanuit liefde en overvloed? Op basis van je innerlijke kracht kan je authentieke keuzes maken in alignment met wie je wil zijn en waar je voor staat. Zonder je te laten tegenhouden door mentale en emotionele blokkades. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op: 

 • de essentie van innerlijke vrijheid en waarom je vrijheidsbeperking voelt
 • 15 signalen van een gebrek aan innerlijke vrijheid in de liefde 
 • 30 vaak voorkomende obstakels voor je bedrijfsgroei

Wat is innerlijke vrijheid?

Innerlijke vrijheid is de vrijheid om alles te mogen zijn en niets te hoeven zijn van jezelf. Met andere woorden, bij innerlijke vrijheid geef je jezelf de toestemming om te zijn wie je wil zijn. Schaamteloos zonder concessies. Dat is pure schaamteloze kracht, want je maakt de shift van ‘moeten’ naar ‘willen’. Vrij van sociaal wenselijk gedrag, want je leeft loyaal aan jezelf. In verbinding met je diepste verlangens, kernwaarden en intuïtie, wat dient als je innerlijke kompas. Puur om keuzes te maken vanuit je hart, in plaats vanuit je hoofd.

Bij innerlijke vrijheid identificeer je je niet langer met je gedachten, want je bent niet je gedachten. Je luistert niet meer naar de stemmetjes in je hoofd, want je hart wijst je de weg. Het is de verschuiving van denken naar voelen, van angst naar liefde en van tekort naar overvloed. Met bewustzijnsverruiming als uitgangspunt, want met bewustzijn kan je bewust zijn.

Innerlijke vrijheid is daarom een ontspannen staat van zijn waarbij alles er mag zijn vanwege onvoorwaardelijke acceptatie, want je hebt vrede met de dualiteiten in jezelf. Dit houdt in dat je de schaduw en het licht in jezelf omarmt en lief hebt. Zo kan je thuiskomen in jezelf om meer innerlijke rust te voelen. Mede door zelfcompassie en zelfacceptatie, zonder zelfkritiek en zelfafwijzing. 

“Innerlijke vrijheid is de ruggengraat van je zelfleiderschap wat leidt tot grenzeloze vreugde.”

Wat is het verschil tussen innerlijke vrijheid en verlichting? 

Om de essentie van innerlijke vrijheid te begrijpen is het slim om nog een kleine nuance te maken. Soms wordt er namelijk gedacht dat je bij innerlijke vrijheid, vrij bent van emotionele triggers. Met andere woorden, dat niets of niemand uit de buitenwereld je meer in je binnenwereld emotioneel kan raken. Dit is alleen niet het geval, want je mag mens zijn. Inclusief al je imperfecties en dualiteiten, want je schaduwkanten zijn juist jouw leermeesters op weg naar innerlijke vrijheid en heelheid. 

Innerlijke vrijheid betekent dus niet dat je schaduwkanten verdwijnen, maar eerder dat je onvoorwaardelijk accepteert dat je schaduwkanten onderdeel zijn van wie je bent. Des te mooier om met schaduwwerk je schaduwkanten te integreren in je groeiproces om innerlijk vrij te zijn ondanks externe omstandigheden.

Het belangrijkste onderscheid is dat er dus bij innerlijke vrijheid juist wel emotionele triggers welkom zijn, want dit zijn leerzame spiegels. Daar kan je van leren, want het leven stopt nooit met lesgeven. Elke emotie nodigt je uit om met een liefdevolle, oordeelvrije blik je realiteit onder ogen te zien. Zo kan je diepere lagen in je binnenwereld nog meer ontdekken, zoals diepgewortelde overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen in de onderstroom.

Mentale en emotionele obstakels komen namelijk niet ‘toevallig’ op je pad. Alles is oké en alles heeft een reden. Zo kies je er niet altijd voor wat je overkomt, maar wél hoe je bewust omgaat met wat je overkomt. Vanuit diep vertrouwen in je eigen wijsheid en onvoorwaardelijke liefde voor het lot. Dus check eens bij jezelf: “Kan je mindful en dankbaar zijn met wat er nu is in je leven?”

Je innerlijke vrijheid begint waar je angst eindigt

Daarentegen draait verlichting juist om het realiseren van non-dualiteit: een staat van bewustzijn, waarin je volledig vrij van je ego leeft. Emotionele triggers heb je dan niet meer. Daardoor voel je een intens diep gevoel van vrede, gelukzaligheid en wijsheid. Dus bij verlichting doorzie en overstijg je het ego, wat de illusie van angst en tekort creëert. Je bent hierbij diep verbonden met het Universum, omdat je als individu geen innerlijk lijden meer ervaart vanuit eenheidsbewustzijn. Simpelweg doordat je de wereld waarneemt en ervaart zonder dualiteiten, waarbij iets goed of slecht is. 

“Innerlijke vrijheid is het pad naar onvoorwaardelijke liefde voor de dualiteit in jezelf, terwijl verlichting het pad is naar een staat van non-dualiteit.” 

De essentie van innerlijke vrijheid is onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde voor de dualiteiten in jezelf is het fundament om schaamteloos te zijn wie je wil zijn. Dit betekent alleen wel dat je juist ook angstige, gênante en oncomfortabele delen in jezelf accepteert. Alles mag er zijn en is oké. Denk aan emoties die je liever onder het tapijt schuift en waar je liever niet over praat, zoals:

 • schaamte
 • schuld
 • spijt
 • boosheid
 • verdriet
 • afwijzing 
 • angst
 • wanhoop 
 • jaloersheid
 • frustratie
 • teleurstelling
 • wrok
 • wanhoop
 • onzekerheid

Emoties onderdrukken en verbergen is voor het ego een schijnveilige ontsnapping van de rauwe realiteit. Vooral als je niet zichtbaar wil zijn naar de buitenwereld als een mislukking. Dat voelt aan als gezichtsverlies, kwetsbaarheid is ongepast en falen is een teken van zwakte. Althans, volgens je ego natuurlijk. Zo kan je ego je laten geloven dat je altijd positief en optimistisch moet zijn, zelfs als je je van binnen anders voelt. Geen wonder dat je negatieve emoties blijft onderdrukken en dus een beperking in je innerlijke vrijheid voelt.

Door het aankijken van je diepste angsten en verlangens, kom je thuis in jezelf. Anders blijf je continu jezelf afwijzen en saboteren. Dat werkt voor geen meter en creëert alsmaar meer innerlijke strijd, want de kans ligt zelfs op de loer dat je jezelf gaat afwijzen over je zelfafwijzing. Zo kom je al snel in een neerwaartse spiraal terecht, terwijl het juist tijd is voor onvoorwaardelijke zelfliefde. Dat is het antwoord wat je misschien niet wil horen, maar wel wat je nodig hebt om bewustwording te creëren op negatieve gedachten, vrijheidsbeperkende patronen en stressvolle overlevingsmechanismen. 

“Je kan niet vrij zijn als je vastzit in je eigen gedachten.”

Het pad naar onvoorwaardelijke liefde begint met het herkennen, erkennen, accepteren en volledig toelaten van je diepste en meest ongemakkelijke angsten die je nu het allerliefst in de duisternis verstopt, zoals: 

 • Angst voor kritiek
 • Angst voor afwijzing
 • Angst voor de angst
 • Angst voor geldtekort
 • Angst om alleen te zijn
 • Faalangst en straalangst
 • Angst voor controleverlies
 • Angst voor gezichtsverlies
 • Angst voor het onbekende
 • Angst om gekwetst te worden
 • Angst om nergens bij te horen
 • Angst voor het verlies van status
 • Angst om door de mand te vallen
 • Verlatingsangst en bindingsangst
 • Angst om niet goed genoeg te zijn

Om misverstanden te voorkomen: bij innerlijke vrijheid draait het niet per se om het overwinnen van je angsten, maar vooral om het accepteren van je angsten.

Laat je verzet los en omarm de stroom van het leven, dan voel en ervaar je innerlijke vrijheid

Pijnlijk confronterend kan dit groeiproces zijn, want de meest uitdagende en beangstigende delen in jezelf kom je tegen. Plus je creëert tegelijkertijd bewustzijn over je voorwaardelijke zelfliefde op basis van zelfopgelegde druk. Want moet je van je ego voldoen aan specifieke criteria of eisen? Dit kan je herkennen aan voorwaardelijke ‘als…dan’ gedachten die het gebrek aan innerlijke vrijheid weerspiegelen, zoals:

 • “Als ik dagelijks optimistisch ben, dan blijven klanten mij leuk en aardig vinden.”

 • “Pas als ik al mijn taken heb afgerond van mijn to do lijst, dan mag ik ontspannen.”

 • “Als ik mijn werk de hoogste prioriteit geef, dan gaat dit ten koste van mijn relatie.”

 • “Zodra ik me kwetsbaar opstel, dan gaan mensen mijn afwijzen en veroordelen.”

 • “Als ik de controle niet behoud, dan valt mijn bedrijf als een kaartenhuis in elkaar.”

Hoe Amor Fati je bevrijd van je innerlijke strijd

Naast onvoorwaardelijke zelfliefde is innerlijke vrijheid ook gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde voor het lot. In het Latijns bestaat hier zelfs een prachtige term voor: Amor Fati. Deze uitspraak moedigt je aan om het verleden, het heden en de toekomst te accepteren. Zonder te oordelen of te verlangen naar een andere realiteit. Simpelweg omdat je erkent en begrijpt dat alle ups en downs onderdeel zijn van wie je nu bent en wie je gaat worden. 

Dit betekent niet dat je alles leuk hoort te vinden wat er in je leven gebeurt. Juist in de dualiteit schuilt de schoonheid van je mens-zijn. Dit heeft alles te maken met de universele wetten van overvloed. Voornamelijk onvoorwaardelijke overgave helpt je om te stoppen met vechten tegen de stroom van je leven. Zo voorkom je met Amor Fati dat je weerstand blijft voelen tegen de pijn, het ongemak, de boosheid of je verdriet. 

"Amor Fati: de onvoorwaardelijke liefde voor je eigen lot is de sleutel tot ware vrijheid."

Juist wanneer je de dieperliggende betekenis van Amor Fati omarmt, ontstaat er een diep gevoel van innerlijke vrijheid, omdat je niet langer gevangen zit in verzet tegen dat wat is. Je laat de illusie van controle los en omarmt in plaats daarvan de wijsheid van het leven zelf. Innerlijke vrijheid wordt dan niet alleen een concept, maar een levenswijze waarbij je met liefde en acceptatie naar jezelf en je lot kijkt. Het is een pad naar diepere vrede, vreugde en vervulling, zelfs in de meest uitdagende momenten van je leven.

Als je omarmt wat is, zal alles wat komt, een geschenk zijn

Van innerlijke onveiligheid naar innerlijke vrijheid

Kleine en grote traumatische ervaringen uit het verleden veroorzaken mogelijk diepe gevoelens van onveiligheid bij je. Wat zelfs leidt tot langdurige emotionele littekens die je vandaag de dag nog steeds beperken in je innerlijke vrijheid.

Dit herinnert je eraan dat je kwetsbaar bent, dat het leven soms onrechtvaardig is en dat je niet altijd de controle hebt. Juist door een gevoel van onveiligheid ontwikkel je vier primaire overlevingsmechanismen als zelfbescherming: 

 • Bevriezen: je trekt jezelf terug, slaat dicht en zegt geen woord.

 • Vechten: je gaat de confrontatie aan om jezelf te verdedigen

 • Vluchten: je toont conflictvermijdend gedrag om confrontaties te ontlopen

 • Aanpassen: je bent aan het overleven met pleasegedrag 

Door de innerlijke onveiligheid ben je op je hoede, zet je sneller je hakken in het zand en ben je gevoeliger voor kritiek of afwijzing. Waarom? Nou, vooral omdat dit één van je diepste angsten triggert. Dus welk overlevingsmechanisme herken jij bij jezelf wanneer je je niet vrij voelt? Welke dieperliggende angst schuilt eronder? En in hoeverre zijn je angsten verbonden met trauma’s uit het verleden?

"Onveiligheid in het verleden hoeft niet je toekomst te bepalen. Jij hebt de schaamteloze kracht om je eigen verhaal te herschrijven."

Om meer bewustwording bij jezelf te creëren, is het waardevol om in je persoonlijke ontwikkeling van innerlijke onveiligheid naar innerlijke vrijheid stil te staan bij onderstaande 5 vragen: 

 • Welke situaties, ervaringen en relaties in mijn jeugd hebben bijgedragen aan mijn gevoel van onveiligheid?

 • Hoe voel ik me als ik terugdenk aan deze situaties, ervaringen en relaties? Welke emoties roept het op?

 • Welke overtuigingen heb ik nu over mezelf, anderen en de wereld? En wat is daarvan de invloed op mijn zelfbeeld?

 • Op welke manier beïnvloeden deze overtuigingen mij vandaag de dag in mijn gedrag en besluitvorming?

 • Wat wil ik nu veranderen en loslaten uit mijn verleden om meer innerlijke vrijheid te voelen en ervaren? 

Angst is de handboei van je innerlijke vrijheid, liefde is de sleutel om jezelf te bevrijden van de illusies van je ego

15 signalen van een gebrek aan innerlijke vrijheid in de liefde

Ben je verslaafd aan liefde geraakt? Grote kans van wel, zonder dat je het beseft. Dit is juist een teken dat je een tekort aan innerlijke vrijheid voelt, want dit komt vaak tot uiting als je afhankelijk bent van externe bronnen van liefde. 

Vooral als je een innerlijke leegte voelt, ga je dit tekort opvullen met liefde van buitenaf. Dat maakt een relatie voorwaardelijk in plaats van onvoorwaardelijk, want je hebt de ander nodig om een onvervulde behoefte in jou te fixen. Dan is je partner geen aanvulling, maar juist een opvulling.

Zolang je ego de touwtjes in handen heeft in je leven, kan je nog niet thuiskomen bij jezelf. Dan kan je dus ook nog niet in vrijheid verbinden vanuit overvloed met je partner. 

Met relatieproblemen als gevolg mede door mentale en emotionele blokkades, zoals:

 • je voelt niet de ruimte om 100% jezelf te zijn met authentieke zelfexpressie
 • ruzie in je relatie vanwege emotionele triggers en diepgewortelde angsten
 • ongezonde afhankelijkheid waarbij je jezelf opoffert voor andermans geluk
 • communicatieproblemen die leiden tot verwarring, wantrouwen en onbegrip
 • terughoudendheid om jezelf volledig kwetsbaar, open en eerlijk op te stellen

 • pleasegedrag uit angst voor afwijzing om leuk en aardig gevonden te worden
 • door onzekerheid zoek je constant naar bevestiging, erkenning of goedkeuring
 • onderlinge oordelen en verwijten vanwege opgekropte en onverwerkte emoties
 • langdurige onopgeloste conflicten die spanning, chaos en onrust creëren in huis
 • verwaarlozing van jullie quality time doordat jullie minder tijd voor elkaar vrij maken

 • de dynamiek van aantrekken en afstoten vanwege verlatingsangst en bindingsangst
 • je deelt niet of te weinig wat je denkt en voelt ten koste van de emotionele verbinding
 • conflictvermijdend gedrag om niet de realiteit van je relatiecrisis onder ogen te komen
 • door schaamte en schuldgevoelens groeien jullie meer uit elkaar in plaats van naar elkaar toe
 • controle en dominantie zetten je relatie onder druk en alles ligt onder een vergrootglas

Dus welke blokkade herken jij het meest in je liefdesleven en wat zijn de dieperliggende oorzaken van je relatieproblemen?

Angst en tekort blokkeren de stroom van liefde en overvloed in je relatie. En niet te vergeten: angst is een schreeuw om liefde die voortkomt uit je verslaving aan liefde.

"Relatieproblemen onthullen de noodzaak van innerlijke vrijheid."

30 obstakels voor je bedrijfsgroei bij een gebrek aan innerlijke vrijheid 

Innerlijke vrijheid is de drijvende kracht van elke succesvolle ondernemer om een winstgevend, impactvol en schaalbaar bedrijf op te bouwen. 

Toch gaat een gebrek aan innerlijke vrijheid voornamelijk ten koste van je impact, vrijheid, winst en vreugde. Werk je te hard voor te weinig geld? Ben je nog te weinig online zichtbaar met je merkboodschap? En voel je je beperkt in je vrijheid als leider van je bedrijf? 

Je kan nog zo kneiterhard werken, maar zonder innerlijke vrijheid kom je jezelf continu tegen. Dan ben jezelf het grootste obstakel van je bedrijfsgroei. Dus check eens bij jezelf: “Wat spiegelt je bedrijfsgroei over je gebrek aan innerlijke vrijheid?”

Weinig zelfvertrouwen is de grootste concurrent van je bedrijf, terwijl een overvloed aan zelfvertrouwen juist de bouwsteen is van een succesvol bedrijf. Anders blijf je keer op keer tegen dezelfde knelpunten aanlopen, omdat je je niet 100% vrij voelt in je leiderschap. Daardoor heb je moeite met: 

 • focus
 • zelfzorg
 • delegeren 
 • netwerken
 • creativiteit
 • risicobeheer
 • productiviteit
 • teambuilding
 • leadgeneratie
 • samenwerken
 • prijzen vragen
 • risico’s nemen
 • besluitvorming
 • onderhandelen
 • grenzen stellen
 • geld investeren
 • controle loslaten
 • time management
 • team management
 • je aanbod verkopen
 • afspraken nakomen
 • stress management
 • projectmanagement
 • online zichtbaarheid
 • energiemanagement
 • financieel management
 • ontspannen ondernemen
 • operationeel management
 • verwachtingsmanagement
 • schaamteloze zelfexpressie 
“Innerlijke vrijheid is de brandstof voor zakelijk succes, want je bedrijfsgroei is een weerspiegeling van je innerlijke vrijheid.”

Kortom: door een gebrek aan innerlijke vrijheid gooi je telkens je eigen principes over boord om jezelf aan te passen aan verlangens van je team, klanten en partners. Uit angst voor afwijzing, geld mis te lopen of klanten te verliezen. Oftewel, je doet jezelf continu tekort, aangezien je vanuit angst en tekort denkt en handelt. Dus waar loop jij vooral tegenaan in je leiderschap met betrekking tot je bedrijfsgroei? 

Systemisch leiderschap coaching voor meer innerlijke vrijheid

Ben je er klaar mee om je beperkt te voelen in je vrijheid, in de liefde en met je bedrijf? Dan is het tijd om je innerlijke onrust los te laten en jezelf te bevrijden van vrijheidsbeperkende overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen!  

Dus wil je aan je persoonlijke ont-wikkeling werken met schaduwwerk om te ontdekken waarom en wanneer je nog niet de innerlijke vrijheid voelt? 

In onze business coaching en relatietherapie trajecten gaan we met systemisch werk dieper in op je authentiek leiderschap, zodat je:

 • meer in alignment leeft met wie je wil zijn en waar je voor staat
 • minder luistert naar je ego en meer handelt vanuit zuivere intenties
 • begrijpt waarom je jezelf afwijst en saboteert als je je niet 100% vrij voelt
 • bewust, liefdevol en respectvol omgaat met je kostbare geld, tijd en energie
 • authentieke keuzes maakt vanuit liefde en overvloed in plaats van angst en tekort

Dan ga je strategisch slimmer en simpeler ontspannen ondernemen, omdat je je vrijer voelt in je zelfexpressie, leiderschap, prijsstrategie, zichtbaarheid, team management, marketing en sales. Voor meer impact, vrijheid, winst en vreugde!

In de liefde valt er ook een zware last van je schouders af, omdat je je minder laat beperken door je emotionele bagage uit het verleden. Daardoor geef je jezelf de vrijheid om schaamteloos jezelf te zijn, zonder concessies. Indirect creëer je daardoor een diepere verbinding met jezelf, partner en kids! 


Reacties
Categorieën