Uit de ratrace stappen: stop met overleven en bevrijd jezelf uit de ratrace maatschappij!
Leiderschap
Thijs Unij
Leiderschap
0

Uit de ratrace stappen: stop met overleven en bevrijd jezelf uit de ratrace maatschappij!

0

In het hectische bedrijfsleven lijkt de ratrace nooit tot stilstand te komen. Vooral als je de lat hoog legt voor jezelf, sta je continu ‘aan’. Hard werken leidt dan tot een vol hoofd, volle to-do lijst en overvolle agenda met afspraken en deadlines. Daardoor leef je een druk en stressvol leven. Vaak ten koste van je gezondheid, bedrijfsgroei en liefdesleven. En niet te vergeten: de ratrace heeft vooral ook een negatieve invloed op de vier pijlers van succesvol ondernemen. Namelijk je vrijheid, impact, winst en vreugde. Toch kan je gelukkig uit de ratrace stappen en zakelijk succes behalen zonder je privéleven te verwaarlozen. Of klinkt dit als een onmogelijke goocheltruc, waarbij je toch alle ballen in de lucht houdt? Nee hoor, het kan. Dit is geen illusie. Je kan ontsnappen uit de ratrace maatschappij waarbij je de vicieuze cirkel doorbreekt. Zelfs als workaholic. Wil je ontdekken hoe? De ratrace komt niet voor niets op je pad. Ontdek 7 vaak voorkomende oorzaken van een ratrace. Plus laat je inspireren door 25 belemmerende overtuigingen die je mag loslaten, want dan kan je stap voor stap bewuste keuzes maken en uit de ratrace stappen!

Wat is een ratrace?

In een ratrace ben je extra gevoelig voor vermoeidheid, drukte, spanning en stress, omdat je vanuit de overlevingsstand keuzes maakt. Je staat voor je gevoel 24/7 onder druk en wil à la minute bereikbaar zijn. Altijd en overal. Zelfs ‘s avonds of in het weekend. Daardoor blijf je maar ‘aan’ staan in de hoogste versnelling. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat word je geleefd, want je wordt overspoeld met to do’s, afspraken en deadlines die je koste wat het kost wil nakomen. Je doet er alles aan om je teamleden, partners, investeerders en klanten niet teleur te stellen. Ten koste van je zelfzorg, omdat door je pleasegedrag je fysieke, mentale en emotionele gezondheid z’n tol begint te eisen.

Door alle drukte negeer je je lichaamssignalen. Sterker nog: je luistert voor geen meter naar je intuïtie doordat je te veel in je hoofd zit. Met als consequenties dat je maaltijden overslaat, ongezonder eet, lange werkdagen hebt, weinig sport, nauwelijks tijd neemt voor ontspanning en slechter slaapt. Plus je sociale relaties lijden door de ratrace eronder, want je voelt minder rust in je hoofd en ruimte in je agenda om tijd vrij te maken voor je partner, kinderen, familie en vrienden. De eindeloze cyclus van overleven voelt nogal overweldigend hè? Het is misschien confronterend om te lezen, maar wel de rauwe realiteit.

Uit de ratrace stappen | Wees geen slaaf van de klok, wees meester van je eigen tijd

Waarom en hoe raak je in een ratrace? Dit zijn 7 oorzaken! 

Het is verleidelijk om direct op zoek te gaan naar oplossingen om niet langer meer te leven in een ratrace, maar wat zijn de onderliggende oorzaken? Wat schuilt eronder, waardoor het je nog niet lukt om de neerwaartse spiraal van de ratrace te doorbreken?

Zolang je geen bewustwording creëert over het ontstaan van je drukke leefstijl, dan blijven je oplossingen oppervlakkig en tijdelijk van aard. Dan blijft duurzame gedragsverandering uit. Des te belangrijker is zelfbewustzijn, zodat je begrijpt wat de impact van je verleden op het hier en nu is. De kernvraag is vooral: “Welke overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen beïnvloeden je gedrag, waardoor je verstrikt raakt in een ratrace?”

"Door te ont-moeten, ontmoet je jezelf."

In essentie ontstaat een ratrace door een gebrek aan onvoorwaardelijke zelfliefde, wat leidt tot zelfsabotage en zelfafwijzing. Mede door een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Dit komt voort uit je familiesysteem. Met als gevolg dat je familiepatronen overneemt, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit beïnvloedt nogal jouw kijk op het leven, want wat is jouw perceptie over jouw huidige situatie?

Een ratrace kan alleen bestaan als jij het als ratrace waarneemt. Wat voor jou aanvoelt als een drukke, stressvolle en uitdagende levensfase, levert voor een andere ondernemer juist zingeving en werkplezier op.

Hoe je het ook wendt of keert, je raakt als hardwerkende ondernemer vaak verstrikt in een ratrace door een opeenstapeling van factoren. Dit zijn 7 bekende oorzaken van een ratrace: 

 • Sociale druk van buitenaf: je wil graag voldoen aan sociale verplichtingen en verwachtingen om gezien, gehoord, gewaardeerd en geliefd te worden. Met pleasegedrag en sociaal wenselijk gedrag doe je er alles aan om niet door de mand te vallen, omdat je behoefte hebt aan liefde, aandacht, erkenning, waardering, status of verbinding.

 • Financiële stressje voelt de angst voor geldtekort en wil geld verdienen in overvloed om langdurige financiële veiligheid en zekerheid te voelen. Toch is je relatie met geld niet positief, want je hebt kopzorgen door geldstress. Met alle gevolgen van dien: je gaat alsmaar harder werken vanuit een overlevingsmodus om financieel rond te komen.

 • Bewijsdrang: je voelt de prestatiedruk om te laten zien wat je in petto hebt. Vooral onbewust aan je ouders, want je bent loyaal aan je familiesysteem. En je hebt een diepgewortelde wens om goedkeuring te krijgen van je ouders. In het bijzonder van je vader. Zelfs dus als dit ten koste gaat van je welzijn.

 • Constante bereikbaarheid: 24/7 ‘aan’ staan lijkt de norm. In werkelijkheid loop je jezelf compleet voorbij. Je gaat nogal over je eigen grenzen heen. Dit begint vaak direct al ‘s ochtends. Zodra je wakker bent, leef je reactief in plaats van proactief. Van hak op de tak. Want ja, je agenda is gevuld met afspraken, vergaderingen, mailtjes, WhatsApp berichten en telefoontjes.

 • Faalangst: heb je het gevoel dat je nog niet goed genoeg bent? Dat je ergens nog niet voldoende kaas van hebt gegeten? Een gebrek aan kennis en ervaring triggert je onzekerheid, waardoor je terugvalt in perfectionisme. Overal wil je de puntjes op de ‘i’ zetten, maar dit gooit je complete planning in de soep. Simpelweg doordat je geld, tijd en vooral energie blijft verspillen aan taken.

 • Werkdruk en werkstress: één van de hardnekkigste maatschappelijke normen is dat je hard moet werken. Dit familiepatroon wordt vaak met de paplepel in er gegoten in je kindertijd. Dit werkt zelfs verslavend. Met als gevolg dat je nu teveel taken en verantwoordelijkheden hebt. Er is simpelweg altijd meer werk te doen, waardoor je voortdurend het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt. De innerlijke rust is nogal ver te zoeken!

 • Fear Of Missing Out (FOMO): door zelfopgelegde druk streef je alsmaar naar meer, meer en nog eens meer. Daardoor blijf je continu jagen naar meer omzet en winst vanwege je voortdurende drang om je concurrentie te overtreffen, financiële successen te behalen en marktleider te blijven of worden. Uit angst om kansen mis te lopen met je bedrijf!

Uit de ratrace maatschappij stappen | In je schaduwkanten liggen de sleutels om jezelf te bevrijden uit de ratrace

25 belemmerende overtuigingen die je mag loslaten om uit de ratrace te stappen 

Uit de ratrace stappen met je bedrijf kan nogal uitdagend zijn. Vooral als je jarenlang leeft vanuit geldtekort, tijdtekort of energietekort. Alles went, zelfs de dagelijkse sleur. Puur doordat je je in essentie nog laat tegenhouden door belemmerende overtuigingen. Dus wil je strategisch slimmer en simpeler met je geld, tijd en energie omgaan om te leven vanuit overvloed?

Je kan het roer omgooien als je nu vastzit in een eindeloze cyclus van ‘gevangenschap. Mits je bereid bent om licht te schijnen op je schaduwkanten, zodat je het patroon van hard werken kan loslaten. Het begint met het loslaten van belemmerende overtuigingen als:

 • “Ik kan het mij nu niet veroorloven om risico’s te nemen.”
 • "Ik ben altijd gestrest, maar dat hoort erbij als ondernemer.”
 • "Als ik meer geld verdien, zal ik automatisch gelukkiger zijn."
 • “Ik moet hard werken om een succesvol bedrijf op te bouwen.”
 • "Ik kan niet stoppen met werken, want er is altijd meer te doen."

 • “Als ik minder ga werken, dan ga ik ook minder geld verdienen.”
 • "Als ik nee zeg, zal ik afgewezen worden door klanten en collega's."
 • "Ik moet altijd bereikbaar zijn voor mijn klanten, anders verlies ik ze."
 • "Als ik mijn doelen niet snel genoeg bereik, benut ik mijn potentie niet.”
 • "Ik kan mijn medewerkers niet vertrouwen, dus ik moet alles controleren."

 • "Ik moet altijd de laatste trends volgen om de concurrentie voor te blijven."
 • "Ik kan me geen pauze veroorloven, want dat kost te veel tijd en dus geld."
 • "Geld is moeilijk te verdienen, dus ik moet altijd hard werken voor elke euro."
 • "Ik ben niet goed genoeg om hogere prijzen te vragen. Dat ben ik niet waard!”
 • “Ik kan niet zo goed ontspannen, want dan ben ik niet productief en vooral lui.”

 • "Mijn welzijn komt op de laatste plaats, want mijn bedrijfsgroei heeft voorrang."
 • "Ik kan niet stoppen met werken, want mijn bedrijf kan instorten als ik dat doe."
 • "Als ik niet genoeg verdien, val ik door de mand. Dat is gezichtsverlies ten top!"
 • "Ik moet altijd ‘JA’ zeggen tegen opdrachten, zelfs als ze niet bij mijn visie passen."
 • "Tijd is schaars, dus ik moet altijd haasten en multi-tasken om alles gedaan te krijgen."

 • “Investeren in mezelf of mijn bedrijf is spannend, want ik weet nooit of de investering zich terugbetaalt.”
 • "Ik mag geen fouten maken in mijn bedrijf, want dit leidt tot ontevreden klanten en dit is slechts voor mijn imago."
 • "Ik ben bang om nee te zeggen tegen klanten, want de omzet heb ik juist nu hard nodig om financieel rond te komen.”
 • "Het is egoïstisch om tijd voor mezelf te nemen, want dan sta ik niet klaar voor mijn team of klanten als ze mij last-minute nodig hebben.”
 • "Het is zwak om hulp te vragen, dus ik doe liever alles alleen. Delegeren doe ik ook niet, want niemand kan de taken zo goed uitvoeren als ik.”

Uit de ratrace maatschappij stappen | Het loslaten van de ratrace begint bij het erkennen van je innerlijke conflicten

Uit de ratrace stappen met een winstgevend, impactvol en schaalbaar bedrijf

Ben je er klaar voor om definitief uit de ratrace maatschappij te stappen met meer websitebezoekers, leads, klanten, omzet, winst en fans? Zo ja, dan helpen we je graag met succesvol ondernemen op basis van ons 15-stappen Business Framework. Zo kan je een vrijer leven creëren. Volledig op je eigen voorwaarden. Zonder dat je last blijft houden van geldtekort, tijdtekort of energietekort.

In onze business coaching op maat leer je vooral strategisch slimmer en simpeler met je geld, tijd en energie omgaan. Voor meer rust in je hoofd, vrijheid in je agenda, een gezonde werk-privé balans en een duurzaam groeiende cashflow!


Reacties
Categorieën