Geldstress verminderen en loslaten | Hoe kan je omgaan met financiële stress? (+ 10 praktische tips)
Geld
Thijs Unij
Geld
0

Geldstress verminderen en loslaten: hoe kan je omgaan met financiële stress? (+ 10 praktische tips)

0

Wil je je geldstress de baas zijn voor een financieel gezond leven? Financiële stress beperkt je in je keuzevrijheid, want door geldzorgen blijf je te veel piekeren over geld. Met bezorgde en negatieve gedachten over geld als: “Wat als het mij niet lukt om klanten te krijgen? Wat als ik mijn klanten verlies en dus ook te weinig geld verdien? Wat als mijn bedrijf niet genoeg winst maakt?” Juist de geldstress blokkeert de financiële overvloed in je leven, omdat je leeft vanuit angst en tekort. Tóch kan je leren leven vanuit overvloed, dus wil je slim leren omgaan met geld? Begin dan met positief denken over geld, want jouw money mindset is allesbepalend voor het verminderen van je geldstress. In dit artikel ga ik dieper in op de psychologie van geldstress en hoe je financiële stress door geldzorgen kan loslaten. Voor meer financiële rust, vrijheid en overvloed. Wat een verademing gaat dat zijn!

De betekenis van financiële stress: wat is geldstress? 

Bij geldstress heb je stress door geldzorgen over het verleden of de toekomst, waardoor je fysieke, mentale, emotionele spanning voelt. Mede vanwege angst voor geldtekort, dus check vooral eens bij jezelf: “Waar ben ik nu écht bang voor bij geldstress?”

Financiële stress gaat gepaard met financiële onzekerheid en financiële onrust. Helemaal als je niet helder weet of je aan het eind van de maand financieel rond kan komen. Dit geldt ook voor financiële uitdagingen of financiële tegenvallers.

Verder is er vooral sprake van geldstress als je het gevoel hebt dat je geen of te weinig controle hebt over je geld. Bijvoorbeeld als je geen grip op je bedrijfsgroei hebt, dan is de kans aanwezig dat je ook angst voelt voor controleverlies over geld.

Vooral in het bedrijfsleven is financiële stress een fenomeen dat diepgeworteld zit in het DNA van ondernemers. Dit heeft indirect weer invloed op de bedrijfscultuur en het werkgeluk van je teamleden, mits je een MKB-bedrijf hebt. Als ZZP’er kan geldstress zelfs een voortdurende bron van spanning zijn. Jij hebt niet alleen de 100% verantwoordelijk om je bedrijf financieel draaiende te houden. Ook wil je natuurlijk een financiële stabiliteit creëren met je bedrijf. Zonder teveel schommelingen in je omzet. Pieken en dalen triggeren nogal je geldstress, omdat er sprake blijft van financiële onzekerheid.

Geldstress is de prijs die we betalen voor het verlangen naar meer, in plaats van tevreden te zijn met genoeg

De psychologie van geldstress

Geldstress komt vooral voort uit negatieve gedachten over geld. Dit kan diepe emotionele reacties veroorzaken, zoals angst, onzekerheid, schaamte, schuldgevoelens en zelfs een burn-out of depressie. De impact op je emotionele gezondheid is enorm, want als je worstelt met geldproblemen, tast dit ook je zelfvertrouwen en zelfbeeld aan.

Goed om te weten: lang niet iedereen die geldstress ervaart, heeft daadwerkelijk financiële schulden of bevindt zich in een kritieke financiële situatie. Dat is opvallend en typerend voor de mentale gezondheid als het gaat om geld.

Je hoeft dus niet per se in het rood te staan of dat je amper financieel rond kan komen om maandelijks de rekeningen te betalen. Financiële stress komt ook voor bij ondernemers met:

  • Instabiele inkomsten
  • Cashflow problemen
  • Een lage omzetgroei

Daarbij maakt het niet uit of je ZZP’er bent of een MKB-bedrijf runt met operationele kosten, zoals je personeelskosten. Juist als je te snel wil opschalen met teveel kosten, dan liggen financiële uitdagingen op de loer. Zodra je omzet één of meerdere maanden of jaren tegenvalt, mede door de onvoorspelbaarheid en onzekerheid in je markt, kan het fataal zijn.

Daarom is het extra belangrijk om bewust te zijn van de financiële risico’s en valkuilen. Anders blijf je gevangen in een negatieve spiraal van financiële onzekerheid. Het is als een donkere wolk die boven ons hoofd hangt en nogal invloed heeft op je levensenergie en zingeving.

Maar het goede nieuws is dat geldstress niet permanent hoeft te zijn. Je kan zakelijk groeien zonder jezelf voorbij te rennen. Voorkom dat je te hard werkt voor te weinig geld aan de hand van het 15-stappen Business Framework. Dan valt er een last van je schouders af en kan je vrijer door het leven gaan!

"Geldstress is als een boemerang: stress door geldzorgen blijft terugkomen totdat je de kern van je geldproblemen aanpakt met een gezonde relatie met geld.”

Hard werken als overlevingsmechanisme bij geldstress

Door geldstress kan je impulsieve of zelfs riskante keuzes gaan maken vanuit je overlevingsmodus. Zo kan hard werken een overlevingsmechanisme zijn om jezelf te beschermen tegen financiële ellende.

Dat is allesbehalve een vorm van ontspannen ondernemen vanuit overvloed. Vanwege angst en tekort ga je te veel over je eigen grenzen heen om geld te verdienen. Je werk-privé balans is daardoor ver te zoeken!

Als workaholic ga je zelfs nóg sneller de trigger voelen om hard te ‘moeten’ werken, want je bent verslaafd aan werken. Met als gevolg dat je zelfs ‘s avonds laat, tijdens de weekenden of zelfs op vakantie nog aan het werk bent. 

Of als je thuis bent, ben je alsnog met je hoofd bij je werk. En als je met je werk bezig bent, vraag je je af waarom je niet vaker thuis bent. Dat is absoluut geen vrijheid, want je werkverslaving gaat ten koste van je gezondheid en liefdesleven. Sterker nog: je zelfzorg schiet er volledig bij in, want je financiële stress is de baas over jou.

Laat me raden: je ligt ‘s nachts wakker van de financiële zorgen. Je vergeet te eten, slaat maaltijden over of kiest juist voor snel, makkelijk en ongezond eten. Sporten doe je niet of nauwelijks, want je hebt geen tijd en energie voor lichaamsbeweging.

En je relaties lijden onder de constante fysieke afwezigheid en emotionele afstand die voortkomt uit je obsessie met werk. In plaats van dat je geniet van je vrije tijd en quality time met je familie en vrienden, sta je continu ‘aan’. Het is onrustig in je hoofd, want je voelt constante prestatiedruk vanwege financiële werkverplichtingen.

Geld kan je geldstress niet oplossen die het gebrek aan geld heeft veroorzaakt

Belemmerende overtuigingen over geld bij geldstress

Werk loslaten is bij geldstress nogal een uitdaging waar je ‘u’ tegen zegt, want het mentaal loslaten van werk voelt aan als het verliezen van een anker. Dit triggert je angst voor het onbekende, omdat je de angst voelt om te verdrinken in een zee van financiële onzekerheid.

Wie weet ligt er zelfs een faillissement op de loer met torenhoge schulden waar je absoluut niet op zit te wachten. Daarom voelt het alsof je op een wankel koord balanceert. Zonder vangnet of veiligheidsharnas om je val op te vangen. Elk moment dat je probeert los te laten, lijkt het alsof de grond onder je voeten verdwijnt en je wordt meegesleurd door de stroming van financiële stress en bezorgdheid.

Continu ‘aan’ staan en hard werken biedt dus een schijnbare veiligheid en zekerheid, zelfs als het vasthouden aan je werk je uiteindelijk verstikt en belemmert om vooruit te gaan. Hier liggen diepgewortelde overtuigingen in de onderstroom aan ten grondslag, die ontstaan als reactie op je geldstress:

“Als ik niet hard genoeg werk en mijn best doe, dan val ik door de mand.”

Je wil gezichtsverlies naar de buitenwereld koste wat het kost voorkomen, want je voelt de angst voor afwijzing en kritiek van buitenaf. Dit drijft je om te blijven presteren en streven naar perfectie, want je wil niet als incompetent, lui of niet toegewijd genoeg beschouwd worden. Dat voelt als falen, want je wil niet tekortschieten in hun ogen uit angst voor oordelen van anderen. Je hebt er namelijk een hekel aan als anderen negatief over je gaan praten, want dan voel je je in essentie niet goed genoeg.

“Meer werken betekent automatisch meer geld verdienen.”

Door deze overtuiging blijf je vastzitten in de ratrace, je uren inruilen voor geld en verdien je geen geld als je niet werkt. Zo blijf je afhankelijk van een eindeloze cyclus van hard werken, waarbij je in een hamsterwiel rent alsof je leven ervan afhangt. Puur om financieel boven water te blijven, want als je een paar maanden op rij een relatief lage omzet haalt, dan neemt de financiële spanning toe.

“Als ik niet constant aan het werk ben, verlies ik mijn concurrentiepositie.”

Op basis van FOMO voel je voortdurende angst om geld mis te lopen of je spaargeld als sneeuw voor de zon te verliezen. Je neemt daardoor te weinig pauzes, dagen vrij of je gaat zelfs niet op vakantie. Je blijft alsmaar stug doorgaan, omdat je geen klanten en omzet wil mislopen. Helemaal als je het geld hard nodig hebt met je bedrijf.

“We leven in een ogenschijnlijk stressvolle schaarste economie, terwijl de economie gebouwd is op een natuur die in essentie overvloedig is.”

“Ik moet altijd beschikbaar zijn en alle kansen aangrijpen om geld te verdienen.”

Als je altijd beschikbaar denkt te moeten zijn voor je team of klanten, dan leef je op basis van angst en tekort in een constante staat van alertheid. Uit angst om geld te verliezen of om lucratieve kansen te missen. Daardoor blijf je onmiddellijk reageren op alle vragen en verzoeken. Alleen wel ten koste van je werk-privé balans, omdat je te weinig grenzen stelt als het gaat om je timemanagement en energiemanagement.

“Als ik niet hard werk, dan kan ik niet voor mezelf of mijn gezin zorgen.”

Vanwege financiële verantwoordelijkheid voel je de angst om te falen. Richting je partner en kinderen kan je het niet maken dat je faalt als kostwinner en beschermende ouder. Alleen al het idee dat je niet aan je financiële verantwoordelijkheid kan voldoen, creëert een Spaansbenauwd gevoel. Dat je niet genoeg verdient of niet hard genoeg werkt, knaagt aan je zelfvertrouwen. Tegelijkertijd stapelen de schuld, schaamte en spijt gevoelens zich op, want je voelt de zware lasten op je schouders liggen.

"Als ik niet hard werk, verdien ik het niet om geld te verdienen."

Vanuit je familiesysteem kan je de lat zó extreem hoog leggen voor jezelf, waardoor jezelf gebukt gaat onder je hoge perfectionistische standaard. Dit komt voort uit angsten, onzekerheden en twijfels over jezelf vanwege een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Met als gevolg dat je veeleisend en zelfkritisch bent, wat leidt tot zelfopgelegde prestatiedruk.

"Ik kan alleen gelukkig zijn als ik financieel succesvol ben met mijn bedrijf."

Geld is een middel, niet het einddoel. Dus wat als je geluk niet afhangt van geld? Zodra je geld wel verantwoordelijk maakt voor jouw geluk, dan is je relatie met geld voorwaardelijk. Jouw geluk is niet afhankelijk van geld. De ware bron van geluk is niet de hoeveelheid geld dat je verdient, maar wie je bent en hoe je leeft.

“Mijn eigenwaarde is afhankelijk van mijn werkprestaties, anders doe ik er niet toe.”

Door geldstress heb je de neiging om terug te vallen in oude patronen. Je gaat meer en harder werken. Je werkt daardoor te hard, omdat je je eigenwaarde koppelt aan je productiviteit. Dit betekent dat je jezelf pas waardevol voelt als je constant aan het werk bent en toegevoegde waarde levert aan je klanten. Zodra je niet aan het werk bent, dan wijs je jezelf af. Rust nemen, ontspannen en dus niet werken, zie je als verspilde tijd. De valkuil is alleen wel dat je snel verstrikt raakt in een neerwaartse spiraal van zelfkritiek en zelfsabotage.

Leren omgaan met geldstress met 10 geld tips

Omgaan met geldstress is als het navigeren door een avontuurlijke reis naar financiële vrijheid. Het begint met het ontdekken van je financiële kompas, het bepalen van je bestemming en het plannen van je route. Net zoals een ontdekkingsreiziger zich voorbereidt op zijn reis, bereid je je voor door je financiën in kaart te brengen en het opstellen van financiële doelen.

Een gezonde relatie met geld gaat niet over hoeveel geld je hebt, maar over hoe je leert omgaan met geld

Als je dus beter wil leren omgaan met geldstress, dan raad ik deze 10 praktische geld tips aan:

Tip #1: Leer budgetteren

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven, want bij financiële stress is het verleidelijk om als een struisvogel je kop in het zand te steken. De eerste stap draait dus om financieel bewustzijn creëren, want zo kan je beter grip krijgen op je geld en stress verminderen. Dus wat zijn je gemiddelde maandelijkse vaste en variabele kosten? En hoeveel heb je dus minimaal aan omzet te verdienen om break-even te spelen?

Tip #2: Prioriteiten stellen

Identificeer je belangrijkste financiële doelen en prioriteiten, zoals het afbetalen van schulden, sparen voor noodgevallen, opbouwen van een financiële buffer of investeren in je toekomst. Dus waar wil je nu je kostbare geld aan uitgeven? En wat ga je doen met je tijd en energie om een omzetgroei te creëren met je bedrijf? Creëer een sterk fundament voor meer financiële stabiliteit. Dit is de solide basis voor een financieel gezond leven, want met financieel management kan je de vicieuze cirkel van geldstress doorbreken.

Tip #3: Maak een financieel plan

Met een financiële strategie voor korte en lange termijn doorbreek je de dagelijkse sleur en geldstress, want je richt je aandacht op wat je wél wil in plaats van wat je niet wil. Dus waar wil je over 3, 6 of 12 maanden staan? Hoe wil je geld verdienen, sparen en investeren om je geldstress te verminderen? Plus wat is je omzetdoel en hoeveel winst wil je maandelijks behalen voor het creëren van een financieel gezond bedrijf?

Tip #4: Leer geld besparen

Te hoge vaste kosten zijn funest voor je financiële vrijheid, dus stel financiële grenzen en ga geld besparen op overbodige uitgaven. Met als intentie dat elke euro die je verdient, meer waarde toevoegt aan je leven. Let op: dit betekent niet dat je dus vanuit angst en tekort zuinig gaat leven. Dat is geen financiële vrijheid en overvloed. Wees vooral bereid om 'nee' te zeggen tegen financiële verplichtingen die je je niet kan veroorloven, te veel geldstress veroorzaken of niet aansluiten bij je essentie. Financiële grenzen stellen is een daad van zelfliefde. Door bewust te kiezen voor wat écht belangrijk is voor jouw bedrijf, creëer je speelruimte om stapsgewijs een duurzaam winstgevend bedrijf te bouwen en opschalen. Zonder dat je geld over de balk blijft smijten als een ‘big spender’.

Tip #5: Betaal rekeningen direct

Financiële chaos ontstaat vaak door een gebrek aan overzicht, waardoor je soms vergeet om rekeningen te betalen. Hoe oncomfortabel het misschien vanwege geldstress ook is, blijf wel de blauwe enveloppen van de Belastingdienst openen ondanks je angst. In plaats van dat je boetes of onverwachte extra kosten krijgt door wanbetaling. Als het betalen van facturen trouwens niet je allergrootste hobby is, kan je ook altijd nog automatische incasso's instellen. Scheelt weer tijd, gedoe en kopzorgen. 

Tip #6: Leer meer geld verdienen in overvloed

Succesvol ondernemen staat ook in het teken van de 80-20 regel, oftewel de Wet van Pareto. Hierbij geldt bij de meeste succesvolle ondernemers dat 80% van je omzet komt van 20% van je klanten. En de overige 20% van de omzet komt door 80% van je klanten. Dus wat zou er met je bedrijfsgroei gebeuren als je all-in gaat op de 20% van je klanten die samen 80% van je omzet opleveren? Laat alles los wat niet bijdraagt aan een winstgevend bedrijf en besteed strategisch slim je geld, tijd en energie.

Tip #7: Verdiep je in financiën

Neem de tijd om financiële kennis op te doen, want met het vergroten van je financieel en commercieel inzicht leer je anders kijken naar je huidige en gewenste financiële situatie. Leer over budgettering, sparen, geld verdienen, investeren en schuldbeheer. Hoe meer je begrijpt over geld, hoe beter je in staat bent om stress rondom financiën te verminderen. Dus ga boeken over geld lezen, podcasts over financiën luisteren of volg trainingen, cursussen en opleiding over hoe je kan omgaan met geld.

Tip #8: Ontdek je relatie met geld

Je money mindset is de verzamelingen van alle gedachten en overtuigingen die je hebt over geld. Daardoor start je financiële stress vaak ook tussen je oren in plaats van op je bankrekening. Want wat denk en geloof jij over geld? Wat zijn je geld overtuigingen die je van jongs af aan van je ouders hebt overgenomen? Je familiesysteem speelt een cruciale rol in je relatie met geld, want vanwege familiepatronen kan je nu een ongezonde relatie met geld hebben. Met systemisch werk kan je gelukkig ongezond geldgedrag leren herkennen, begrijpen en afleren, zodat je gezonde geld gewoontes kan aanleren voor meer financiële rust, vrijheid en overvloed.

Geldstress is een wake-up call voor het afleren van ongezonde geld gewoontes en het aanleren van gezonde geld gewoontes

Tip #9: Doe een geldtype test

Financiële stress is gebaseerd op je gedragspatronen, dus welk gedrag vertoon je nu rondom geld? Een geldtype test is geen persoonlijkheidstest, maar elk geld archetype heeft eigen karaktereigenschappen. Je geldtype geeft alleen niet aan wie je bent, maar wél hoe je nu omgaat met geld. Dus wil je ontdekken wat jouw geldtype is, wat je financiële valkuilen zijn en wat blokkeert jouw geldstroom richting financiële vrijheid? Met een geldtype test leer je diepere lagen in je financiële gedrag herkennen en begrijpen.

Tip #10: Schakel hulp in voor je financiële stress 

Delen is helen. Je hoeft je niet te schamen voor geldstress, dus onderdruk je emoties niet door je financiële shit onder het tapijt te vegen. Maak je geldzorgen bespreekbaar met iemand waar je je veilig en vertrouwd voelt. Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist van moed en kracht. Door open en eerlijk te vertellen wat er in je binnenwereld speelt, geef je jezelf de ruimte om liefde, steun, begrip en hulp te ontvangen. Dan sta je er niet alleen voor, want je voelt je gezien en gehoord. Samen kan je naar financiële oplossingen zoeken om de geldstress te verlichten.

Hulp bij het oplossen van geldstress

Stress door geldzorgen beperken je financiële vrijheid en dus ook je keuzevrijheid. Met als gevolg dat je concessies doet op basis van geld, tijd en/of energie. Dat is geen overvloed, maar juist gebaseerd op angst en tekort.

Dus wil je de vicieuze cirkel van geldstress doorbreken aan de hand van business coaching met systemisch werk? Zo ja, tijdens een 1-op-1 business coaching traject gaan we dieper in op jouw geldpatronen, want wanneer en waarom blokkeer je de geldstroom naar financiële rust, overvloed en vrijheid?

Je leert met business coaching ontspannen ondernemen vanuit overvloed voor méér websitebezoekers, leads, klanten, omzet, winst en fans. Zonder je vrijheid te verliezen, harder te moeten werken of dat je bedrijfsgroei ten koste gaat van je gezondheid of liefdesleven!

Ontspannen ondernemen vanuit overvloed begint juist met een positieve relatie met geld. Daarmee creëer je een financieel gezond bedrijf op basis van 4 pijlers:

  •  Vrijheid
  •  Impact
  •  Winst
  •  Vreugde

Dat betekent dat we in onze business coaching je met 100% maatwerk helpen bij het creëren van:

  •  Rust in je hoofd
  •  Meetbare impact
  •  Stabiele omzetgroei
  •  Vrijheid in je agenda
  •  Werkplezier en zingeving

Lees meer over business coaching >>> 


Reacties
Categorieën