Business coach voor vrouwen, wil je succesvol ondernemen vanuit vrouwelijke energie?
Ondernemerschap
Thijs Unij
Ondernemerschap
0

Business coach voor vrouwen: wil je succesvol ondernemen vanuit vrouwelijke energie?

0

Droom jij als vrouwelijke ondernemer van een succesvol bedrijf en zoek je een business coach voor vrouwen? Juist in het bedrijfsleven waar de mannelijke energie dominant aanwezig is, raken steeds meer vrouwen verwijderd van hun vrouwelijke essentie. Daardoor is de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie ver te zoeken. Ten koste van je authentieke zelfexpressie, omdat je jezelf verliest in prestatiegerichte verplichtingen en verwachtingen. Geen wonder dat je zoektocht naar balans en vrijheid in je vrouwelijk leiderschap een prioriteit is. De verbinding met je vrouwelijke energie raakt anders teveel ondergesneeuwd. Dus hoe kan je succesvol ondernemen vanuit vrouwelijke energie? Dit artikel is een ode aan vrouwelijke ondernemers. Ontdek hoe je een emotioneel, mentaal en financieel gezond leven als zakenvrouw creëert. Met vrijheid, impact, winst en vreugde!

Hoe collectieve vrouwelijke afwijzing je vrouwelijk leiderschap belemmert

Kan je als vrouw, ook écht vrouw zijn? Heb je jezelf lief zoals je bent? En durf je je zelfs over te geven aan alle schaduwkanten van je vrouwelijkheid? Waarschijnlijk niet. Dit ligt niet per se aan jou, want in de zakenwereld voert de mannelijke energie de boventoon. Door collectieve trauma’s is er zelfs al jarenlang sprake van collectieve vrouwelijke afwijzing. Hierbij geldt: “Alles wat je veroordeelt, daar kan je niet mee verbinden. Dan ga je uit verbinding.”

Als het gaat om vrouwelijk leiderschap betekent dit dat je je dus niet verbindt met de vrouwelijke energie in jezelf. Dan ben je een vrouw met teveel mannelijke energie. Met andere woorden: vrouwen groeien te weinig op door gezond volgroeide vrouwen, waardoor het nu juist tijd is om je vrouwelijke energie te integreren om je vrijer te voelen in je leiderschap.

Daarnaast spelen belemmerende overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen in je vrouwenlijn een nadrukkelijke rol in wie je nu bent als vrouw. Want in hoeverre was en is vrouwelijkheid zichtbaar en voelbaar in je familie? In je kindertijd en nu je vrouwelijke ondernemer bent?

Bewustwording over de vrouwenlijn in je familiesysteem, helpt je in het herontdekken en versterken van je vrouwelijke energie. Dit kan met systemische vragen als:

 • Zijn er specifieke herinneringen, uitspraken of verhalen met betrekking tot vrouwen die invloed hebben gehad op jouw kijk op vrouwelijkheid?

 • Welke overtuigingen over vrouwelijkheid kreeg je van generatie op generatie doorgegeven binnen jouw familie?

 • Hoe is de relatie met je moeder en welke lessen over vrouwelijkheid heb je van haar ontvangen tijdens je opvoeding?

 • Welke eigenschappen van je moeder bewonder je en tegen wat rebelleer je juist bewust of onbewust, omdat je je afgewezen of bekritiseerd voelt?

 • Zijn er ongeschreven regels of verwachtingen over jouw rol als vrouw in de familie? Wat is acceptabel en wat is juist onacceptabel volgens je familiesysteem?

Vrouwelijk leiderschap, bewust zijn van je vrouwenlijn is als het vinden van een schatkaart naar je innerlijke vrouwelijke kracht

30 valkuilen en uitdagingen voor vrouwelijke ondernemers

Als je te veel de nadruk legt in het ondernemerschap op je mannelijke energie, dan zit je voornamelijk in de doe-modus. Vooral als je enorm houdt van je werk, ben je verslaafd aan hard werken. Dan zit er geen rem op je, want je hebt een obsessie voor zakelijk succes vanwege je hoge standaard en perfectionistische ambities. Je gaat maar door, door en nog eens door. Met als doel om continu je grenzen te verleggen en de prestaties van je bedrijf te vergroten en versnellen.

Maar als je héél eerlijk bent naar jezelf, gaat je bedrijfsgroei waarschijnlijk alsnog niet hard en snel genoeg. Voelt dit aan als een gemiste kans? Hoewel de kansen in overvloed voor het oprapen liggen, liggen er ook juist valkuilen en uitdagingen op de loer:

 • Je leeft niet trouw aan jezelf vanwege zelfopgelegde prestatiedruk
 • Je spreekt te weinig uit naar je team en klanten wat je voelt en denkt
 • Je vindt het ongemakkelijk als je geen controle hebt over een situatie
 • Je hebt moeite met steun, complimenten, hulp, geld of liefde ontvangen
 • Je vergelijkt jezelf met concurrentie vanuit angst, onzekerheid en twijfels

 • Je raakt totaal van je apropos als er geen structuur, overzicht en focus is
 • Je vindt het lastig om je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen
 • Je zit teveel in je hoofd en bent niet of nauwelijks verbonden met je intuïtie
 • Je streeft perfectionisme na vanwege je faalangst wat leidt tot uitstelgedrag
 • Je bent terughoudend in het delegeren van taken en verantwoordelijkheden

 • Je bent bang om fouten te maken uit angst voor afwijzing en gezichtsverlies
 • Je voelt weerstand tegen verandering vanwege je verlangen naar zekerheid
 • Je bent te loyaal aan je familiesysteem en ervaart te weinig innerlijke vrijheid
 • Je raakt gestrest, wordt chaotisch, leeft gehaast en ervaart onrust in je hoofd
 • Je verwaarloost je werk-privé balans en luistert niet naar je lichaamssignalen

 • Je verliest jezelf in hard werken ten koste van de verbinding met je dierbaren
 • Je kan niet goed werk loslaten ‘s avonds, in het weekend of tijdens vakanties
 • Je onderdrukt je creativiteit en emoties vanwege je analytische denkpatronen
 • Je raakt snel gefrustreerd en prikkelbaar als zaken niet volgens plan verlopen
 • Je hebt weinig geduld, vertrouwen en acceptatie voor het proces waar je in zit

 • Je neemt weinig tijd voor reflectie om intuïtief de koers van je bedrijf te bepalen
 • Je neemt niet of nauwelijks tijd voor jezelf ten koste van de verbinding met jezelf
 • Je focust teveel op erkenning en waardering van buitenaf vanwege je bewijsdrang
 • Je merkt dat je onrustig wordt als er een korte en lange termijn planning ontbreekt
 • Je merkt dat je moeilijk kan ontspannen, omdat je mentaal 24/7 denkt aan je bedrijf

 • Je vermijdt conflicten en moeilijke gesprekken wat leidt tot onopgeloste spanningen
 • Je focust je te weinig op je zelfzorg ten koste van je je slaap, voeding, beweging en ontspanning
 • Je negeert behoeften en feedback van je team ten koste van de betrokkenheid en samenwerking
 • Je hebt de neiging om altijd ‘JA’ te zeggen tegen zakelijke groeikansen, zelfs als je al overbelast bent
 • Je vermijdt het nemen van vrije dagen of vakanties, want je wil niet dat het afbreuk doet aan je bedrijfsgroei

Als je je herkent als een vrouwelijke ondernemer met teveel mannelijke energie, wat is dan je grootste valkuil en uitdaging? Daar waar je nu het meest in vastloopt, ligt je grootste kans voor je bedrijfsgroei. Anders blijf je met je persoonlijk leiderschap jouw zakelijk succes saboteren, terwijl het juist tijd is om als vrouw je niet langer klein te houden. Stap uit de ratrace!

De magie van vrouwelijk leiderschap in het ondernemerschap

Als het gaat om je vrouwelijke essentie, dan staan je intuïtie, empathie, zachtheid en verbinding centraal. Vanuit onvoorwaardelijke zelfliefde en zelfzorg, waarbij je vooral in de zijn-modus aanwezig bent in het hier en nu. Zonder dat je tegen de stroom in koste wat het kost controle wil vanuit mannelijke energie. Hierbij geldt dat je onthecht bent van het eindresultaat en verwachtingen van je ego durft los te laten. Sta open voor verwondering.

"Elke vrouw in je vrouwenlijn was ooit een pionier. Jouw moed komt nu voort uit het bewustzijn dat je nu de pionier bent van je eigen verhaal. Schrijf geschiedenis met je vrouwelijk leiderschap!”

In je vrouwelijk leiderschap mag je in overvloed ontvangen en dus ook ontspannen ondernemen. Hard werken en continu in de doe-modus doelgericht bezig zijn, kan je ongetwijfeld als geen ander. Dit geldt ook voor als je telkens stug doorgaat onder het mom van ‘even flink zijn’. Daar ben je van jongs af aan mee opgegroeid. Toch mag je dit overlevingsmechanisme meer loslaten om de vrouwelijke energie in het ondernemerschap te integreren. Je kan nu eenmaal niet 24/7 ‘aan’ staan. Strak van de adrenaline, dopamine kicks en constante actie.

Je ziel snakt naar rust in je hoofd, agenda en financiën, waarin je creativiteit en intuïtie de ruimte krijgen om te bloeien. Dus durf te verstillen en vertragen, omarm het vrouwelijke ritme, volg de universele wetten van overvloed en laat je leiden door de stroom van het leven. Luister naar je onderbuikgevoel, want dat is het grootste cadeau wat je jezelf cadeau kan geven. In plaats van dat je met je hoofd gaat verzinnen en bedenken wat de koersbepaling van je bedrijf moet of hoort te zijn. Dan is je ego te veel aan het woord.

Terwijl je juist in de stilte, wanneer je met wu wei de kunst van het niet-doen omarmt, je dieperliggende antwoorden vindt. Daar liggen de fluisteringen van je ziel verborgen die je niet voelt en hoort als je te druk bent in de doe-modus.

“In het vrouwelijk leiderschap is verstillen en vertragen niet een rem op je bedrijfsgroei, maar juist een vrouwelijke kracht die de weg vrijmaakt voor diepere inzichten.” 

Succesvol ondernemen vanuit vrouwelijke energie 

Je bedrijf is een verlengstuk van wie je in essentie bent, dus zowel je mannelijke en vrouwelijke energie. Toch vergeten vrouwelijke ondernemers vaak om hun vrouwelijke energie te integreren in het ondernemerschap. Met als gevolg een disbalans in de expressie van je vrouwelijke eigenschappen en kwaliteiten:

 • Je intuïtie negeer je vanwege rationele besluitvorming op basis van cijfers en feiten
 • Je volgt niet de natuurlijke flow op een werkdag vanwege je strakke planning
 • Je creativiteit krijgt te weinig ruimte vanwege tijdsdruk van strakke deadlines
 • Je bent niet mild, maar juist te streng voor jezelf door een negatief zelfbeeld
 • Je mist de speelsheid, want je bent je bedrijfsgroei aan het forceren

Dus waar begin je om de balans te herstellen tussen je mannelijke en vrouwelijke energie? Geef jezelf allereerst de toestemming om te zakken in je vrouwelijke energie om meer de innerlijke vrijheid te voelen. In essentie ben je vrij, maar door een disbalans voel je je niet altijd vrij in je vrouwelijk leiderschap. Want voel je je vaak ‘teveel’ als vrouw? Te aanwezig, te dominant, te daadkrachtig, te uitgesproken, te veel om hulp vragen, te veel verlangen of te veel ruimte innemen?

Juist als je je herkent in een ‘teveel-vrouw’, ben je jezelf aan het afwijzen en saboteren, omdat je jezelf inhoudt om te zijn wie je in essentie bent. Met andere woorden, je ontneemt jezelf de innerlijke vrijheid. Je houdt teveel rekening met de buitenwereld uit angst voor kritiek en afwijzing. Voorkom dus juist dat je jezelf blijft aanpassen aan de verwachtingen van je teamleden, klanten, partners of je familiesysteem.

Dus laat de perceptie van ‘teveel’ los, want het is een illusie van je ego die je innerlijke vrijheid belemmert. Omarm je authenticiteit. Dan kan je moeitelozer succesvol ondernemen, omdat je authentieke keuzes maakt in alignment met je missie, visie en kernwaarden. Als vrouw ben je het waard om gezien, gehoord en gewaardeerd te worden.

“Succesvol ondernemen vanuit vrouwelijke energie draait niet om het loslaten van je mannelijke energie, maar om het gezond integreren van je intuïtie en daadkracht, waarbij je balans creëert tussen je creatiekracht en manifestatiekracht.”

Ook al leef je misschien in een mannencultuur, waarbij het behalen van SMART-doelen en KPI’s ogenschijnlijk jouw zakelijk succes bepalen, besef je dan goed: mannelijke energie gaat tegen de natuurlijke principes in. Door ongezonde masculiniteit verwaarloos je de verbinding met jezelf en dus je vrouwelijkheid. 

Vrouwelijk leiderschap draait vooral om ontspannen ondernemen vanuit overvloed. Van binnen naar buiten. Je intuïtie mag leidend zijn in je bedrijfsgroei, want hieruit vloeit een creatieve stroom van levensenergie. Onderdruk niet langer je innerlijke vuur. Jouw ongetemde enthousiasme is de brandstof om je ideale klanten te verrassen, verwonderen en verleiden.

Het is ook oké om iets niet te weten. Ook al weet je dat het oude niet meer bij je past, maar het nieuwe is nog niet op je pad verschenen. Juist vanuit het niet-weten ontstaat de meest creatieve en innovatie ideeën. Verwarring leidt tot verheldering. Mits je bereid om geduldig te zijn en af te wachten wanneer iets de tijd rijp is om daarvoor all-in te gaan. Dus durf je te ‘dwalen’? Te kiezen voor het niet-weten ondanks dat je zoekende bent naar wat de koers van je bedrijf gaat zijn?

Het leven is totaal niet te plannen. Zoals verwacht loopt alles anders, dus beweeg mee met de stroom van je bedrijf. Heb respect voor het vrouwelijke ritme wat je kan vergelijken met de seizoenen van de natuur: herfst, winter, lente en zomer. Zo heeft elk seizoen zijn eigen karakter:

 • In de herfst is het tijd voor zelfreflectie, loslaten, verandering en dankbaarheid

 • De winter staat in het teken van stilte, naar binnen keren en tijd voor jezelf

 • Tijdens de lente draait het om creativiteit, frisse energie, vernieuwing en zaaien

 • In de zomer is er een overvloed aan bloei en groei om successen te oogsten
"Vrouwelijk leiderschap is als een seizoensgebonden cyclus. In de herfst reflecteren, in de winter naar binnen keren, in de lente vernieuwen en zaaien, en in de zomer oogsten en groeien."

15 voordelen van business coaching voor vrouwen 

Het is je vrouwelijke kracht dat je feilloos kan multitasken om een overvloed aan taken en verantwoordelijkheden te dragen. En tegelijkertijd verlies je daarmee ook sneller het grotere plaatje van je bedrijfsgroei uit het oog. Het is ook zo verleidelijk om telkens met je empathisch vermogen klaar te staan voor je teamleden en klanten, maar wanneer sta je echt klaar voor jezelf? Wanneer en hoe ga je écht vanuit je vrouwelijke energie ‘aan’ jezelf en je bedrijf werken om je creativiteit te laten stromen vanuit je genialiteit?

Vergis je niet hè. Naast onderneemster ben je ook nog een dochter, zus, vriendin, moeder van je kinderen en de liefdespartner van je man of vrouw. Het balanceren van alle vrouwelijke rollen is niet alleen een kwestie van multitasken. Je mag ook vertrouwen in je innerlijke wijsheid. Ontspan en voel wat je diep van binnen verlangt. Het antwoord ligt vaak in de stilte tussen de dagelijkse hectiek.

Je vrouwelijke intuïtie is de stille kracht achter elke weloverwogen beslissing

Je hoeft niet continu alle ballen in de lucht te houden. Kies wijs. Je tijd en energie is kostbaar, dus hoe voorkom je dat je over je eigen grenzen gaat? Verspil je tijd niet langer aan energieslurpende taken, verplichtingen en relaties. Het is oké om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel, want dan zeg je indirect ‘ja’ tegen je diepste dromen en verlangens.

Maar hoe ga je de shift maken van te hard werken vanuit mannelijke energie naar ontspannen ondernemen vanuit vrouwelijke energie? De voordelen van business coaching voor vrouwelijke ondernemers zijn in ieder geval dat je gaat ontdekken:

 • wat je blinde vlekken zijn in je vrouwelijk leiderschap
 • hoe je je hart laat spreken in je copywriting en storytelling
 • hoe je je aanbod creëert en verkoopt vanuit natuurlijke flow 
 • welke effectieve workflow rekening houdt met je vrouwelijke ritme
 • wat je authentieke leiderschapsstijl is als vrouwelijke ondernemer

 • hoe je een missiegedreven bedrijf bouwt waarop je impact op #1 staat
 • wat strategisch slim en simpel is om meer geld te verdienen in minder tijd
 • wat helpt bij het opbouwen en opschalen van een financieel gezond bedrijf
 • hoe je de balans kan herstellen tussen je mannelijke en vrouwelijke energie
 • welke stappen bijdragen aan het creëren van een vrij leven vanuit overvloed

 • hoe je je team kan opbouwen, managen en versterken vanuit vrouwelijke energie
 • met welke marketingstrategie je een emotionele band opbouwt met je ideale klant
 • hoe je een krachtige branding ontwikkelt die jouw vrouwelijke essentie weerspiegelt
 • hoe je je online zichtbaarheid vergroot zonder continu online zichtbaar te moeten zijn
 • welke belemmerende overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen je mag loslaten

Bij wie je ook business coaching wil volgen, wees je ervan bewust dat vrouwelijke energie vóór mannelijke energie gaat. Je moet eerst de vrouwelijke kaders neerzetten, zoals het planten van zaadjes in vruchtbare grond, voordat je je kunt concentreren op mannelijke kaders, zoals het verzorgen van de groeiende planten. Dit betekent dat je, voordat je je volledig richt op doelgerichte acties en zakelijke structuren, eerst liefde en aandacht besteedt aan vrouwelijke principes zoals je intuïtie, empathie en verbinding. Het is als het creëren van een vruchtbare bodem voor je ondernemerschap, zodat je bedrijf stevig kan wortelen en bloeien op weg naar jouw zakelijk succes.


Reacties
Categorieën