Wat is systemisch werk en hoe kan je systemisch werken?
Systemisch werk
Thijs Unij
Systemisch werk
0

Wat is systemisch werk en hoe kan je systemisch werken?

0

Met systemisch werk krijg je inzicht in de onderstroom van je familiesysteem of organisatiesysteem. Je wordt bewust van dieperliggende oorzaken van je belemmerende overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen. Oftewel, in de kern draait systemisch werk om het ontrafelen van verborgen fysieke, emotionele, mentale, spirituele of financiële blokkades. De vraag is vooral: "Wat houdt je tegen om te leven vanuit liefde en overvloed?" Alles heeft een reden, niets is toeval. Zodra je je familiegeschiedenis leert begrijpen met systemisch werk, kan je diepgewortelde patronen doorbreken voor duurzame gedragsverandering. Om je daarbij wegwijs te maken, lees je in dit artikel het antwoord op de vraag: "Wat is systemisch werk en hoe kan je systemisch werken?"

Wat is systemisch werk? 

Systemisch werk wordt ook wel systeemtherapie genoemd en is een middel om je systemisch bewustzijn te vergroten. Je leert je plek kennen en innemen binnen je familiesysteem. Je maakt onzichtbare familiepatronen zichtbaar en ontdekt in essentie jouw innerlijke levenshouding ten opzichte van je moeder, vader, broers, zussen of andere familieleden.

Door met systemisch werk inzicht te krijgen in je systeem van herkomst, wordt helder waarom terugkerende patronen en dynamieken in je familie, cultuur, religie, bedrijf, liefdesrelatie of vriendenkring plaatsvinden. Alles kan je terug herleiden naar je familiesysteem, op diepere lagen uit het verleden in je moederlijn en vaderlijn. Daar vind je met systemisch werk dieperliggende oorzaken en antwoorden op je innerlijke blokkades en bevrijd je jezelf van belemmerende overtuigingen, patronen en overlevingsstrategieën.

In systemisch werk wordt de stilte gehoord, blokkades doorvoelt en het onzichtbare gezien

Door te ont-dekken en ont-wikkelen, laagje voor laagje, word je bewust waar je nog leeft en verbindt vanuit angst en tekort in plaats vanuit liefde en overvloed. Je herstelt de binding, ordening en balans. Systemisch werk leidt tot systemisch leiderschap, want je gaat vanuit volwassenheid je plek en verantwoordelijkheid nemen in je familiesysteem, cultuur, bedrijf, liefdesrelatie of vriendenkring.

Systemisch werk geeft een bevrijdend, helend en opgelucht gevoel, omdat jezelf niet langer energetisch op de 'verkeerde' plek staat. Plus je gunt en respecteert je moeder, vader, opa, oma, broer, zus, partner, ex-partner, kinderen, vriend, vriendin, manager, collega of teamlid onvoorwaardelijk en liefdevol zijn of haar plek in het systeem waar je je in bevindt.

Door de onderbroken liefdesstroom in je familiesysteem te herkennen, erkennen, accepteren en toe te laten, kan je met systemisch werk de liefde, verbinding en overvloed vrij laten stromen vanuit zuiverheid, puurheid en onvoorwaardelijkheid!

Hoe kan je systemisch werken in de praktijk?

Elke groep waar je bij hoort, is een systeem. Zo vormt een gezin, familie, plaats, land, team of organisatie een systeem met een cultuur van normen en waarden. Met systemisch denken kijk je naar het perspectief van het grotere systeem in plaats van dat je alleen maar oog hebt voor één afzonderlijk deel van een systeem. Je doorgrondt zowel alle uitgesproken als onuitgesproken regels binnen een systeem. Systemisch wil zeggen dat je let op hoe alle personen en gebeurtenissen binnen een systeem verbonden zijn met elkaar. Inclusief de invloed ervan in het verleden, heden en toekomst.

Als het ware neem je een stap terug om vanuit een helikopterview en holistische visie oordeelvrij je systeem waar te nemen. Zonder de wens het systeem waar je je in bevindt, direct te willen veranderen. Dit wordt ‘systemisch waarnemen’ genoemd, want bij een systemische benadering is het vertrekpunt: ‘de wereld nemen zoals die is.’ Je erkent de werkelijkheid, waarbij je ook de rauwe realiteit onder ogen komt en daar onvoorwaardelijke acceptatie voor voelt. Zonder afgewezen of onderdrukte schaduwkanten te blijven ontkennen en vermijden, want je mag juist je schaduwkanten aankijken en doorvoelen.

Gelukkig kent elk systemisch proces een omslagpunt, waarbij je jezelf bevrijdt van onbewuste ongezonde verstrikkingen, identificaties, patronen en dynamieken. Alsof er sluiers afgaan en kwartjes vallen, waardoor geblokkeerde energie weer vrij gaat stromen!

Systemisch werk nodigt ons uit om te luisteren naar de fluisteringen van onze ziel en de wijsheid van ons familiesysteem te omarmen

Waarom zou je systemisch werk toepassen? 

Wij durven wel te stellen: systemisch werk helpt je bij het verbeteren van je fysieke, mentale, emotionele, spirituele en financiële gezondheid. De impact van systemisch werk is van onschatbare waarde. Vooral als je tegen onopgeloste en onbeantwoorde vraagstukken aanloopt, die wél voelbaar zijn, maar je kan niet je vinger leggen op de oorzaak. Dus sta eens stil bij de vraag: “Waarom stroomt mijn bedrijfsgroei, gezondheid of liefdesleven niet zoals ik wil?" 

Het antwoord ligt in het feit dat systemisch werk de verborgen dynamieken van familiebanden aan het licht brengen. Door het zichtbaar maken van onzichtbare overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen, leer je je moederwond of vaderwond herkennen en begrijpen.

Juist door dieper te graven in je moederlijn en vaderlijn, kan je het verband inzien tussen onopgeloste familieconflicten die onbewust invloed hebben op je bedrijfsgroei, gezondheid of liefdesleven. Dit helpt je bij het loslaten van emotionele bagage en doorbreken van patronen die voortkomen uit angst en tekortgedachten. Dan ontstaat er een mindset shift naar staat van liefde en overvloed.

Met andere woorden: systemisch werk pas je toe om ruimte te creëren voor heling, zelfbevrijding en transformatie. Dit opent deuren op diepere fysieke, mentale, emotionele en spirituele niveaus als het gaat om zelfbewustzijn, zelfliefde en zelfacceptatie!

In de spiegel van systemisch werk zien we niet alleen onszelf, maar ook de reflectie van onze voorouders

Wanneer is systemisch werk waardevol voor je?

Met systemisch werk kan je vanuit zuiverheid en onvoorwaardelijkheid impact maken, want systemisch bewustzijn gaat je helpen bij het loslaten van:

 • onzekerheden en twijfels
 • schuld, schaamte en spijt
 • stress- en burn-out klachten
 • prestatiedruk en bewijsdrang
 • angst om niet goed genoeg te zijn
 • controle, perfectionisme en faalangst
 • een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • zelfsabotage, zelfkritiek en zelfafwijzing
 • je comfortzone en ongezonde gewoontes
 • verslavingen om innerlijke leegtes op te vullen
 • angst voor afwijzing of om door de mand te vallen
 • meningen, verwachtingen, kritiek en oordelen van anderen

Ondernemerscoaching en business coaching met systemisch werk

Ondernemerscoaching en business coaching met systemisch werk houdt je liefdevol een spiegel voor, zodat je bewust wordt van je diepgewortelde denk- en gedragspatronen uit je familiesysteem. Tegelijkertijd leggen we direct de link met je bedrijfsgroei, want:

 • wat is de impact van je verleden op hoe je nu jouw bedrijf runt?
 • welke trauma's draag je nog uit je familiesysteem wat je niet langer dient?
 • waarom voel je angst voor afwijzing, kritiek, geldtekort, online zichtbaarheid?
 • welke belemmerende overtuigingen zitten je nu in de weg voor je bedrijfsgroei?
 • waarom trek je nog te weinig websitebezoekers, leads, klanten, omzet en fans aan?
  “Zolang je je familiegeschiedenis niet kent, herhaalt de geschiedenis zich.”

Business coaching met systemisch werk draagt bij aan het creëren van een bewuste samenleving met missiegedreven ondernemers. Daarom helpen we hardwerkende ondernemers met ontspannen ondernemen vanuit overvloed.

Want je bedrijfsgroei is namelijk een reflectie van jezelf, want voor je zakelijke groei is je persoonlijke groei als ondernemer noodzakelijk. Dus wil je een winstgevend, impactvol en schaalbaar bedrijf bouwen en opschalen waarmee je bewust het verschil maakt?

Zonder vrijheid in je agenda te verliezen?
Zonder quality time met je familie te verspelen?
Zonder je kostbare geld, tijd en energie te verspillen?
Zonder je gezondheid of liefdesleven te verwaarlozen?
Zonder je door de ratrace maatschappij te laten verleiden?

Ja? Juist als je nu (angst voor) geldtekort, tijdtekort of energietekort ervaart, dan is het slim om aan de slag te gaan met systemisch business coaching. Je kan nu eenmaal niet zakelijk succes behalen zonder jezelf in de spiegel aan te kijken, dus als je eens radicaal eerlijk bent naar jezelf: wat zegt jouw bedrijfsgroei over jouw valkuilen?

Lees hier meer informatie over onze business coaching met systemisch werk >>>

Relatietherapie en relatiecoaching met systemisch werk

Daarnaast bieden we relatietherapie en relatiecoaching aan met systemisch werk. Hierbij is liefde en overvloed de levensfilosofie om in vrijheid te verbinden in plaats vanuit angst en tekort. Speciaal voor als je je ongelukkige of ongezonde relatie met je partner, kinderen, vader, moeder, broers, zussen, familieleden, vrienden, buren, teamleden of klanten wilt verbeteren.

Zo creëer je méér veiligheid, vertrouwen, verbinding, vrijheid en vreugde. Met als intentie dat je de liefde laat stromen, diepgewortelde angsten overwint en samen groeit:

 • Van binding naar verbinding
 • Van weerstand naar acceptatie
 • Van negativiteit naar positiviteit
 • Van geslotenheid naar openheid
 • Van wantrouwen naar vertrouwen
 • Van onbegrip naar wederzijds begrip
 • Van oppervlakkigheid naar diepgang
 • Van individualiteit naar saamhorigheid
 • Van afstandelijkheid naar betrokkenheid

Lees hier meer informatie over onze relatietherapie met systemisch werk >>>


Reacties
Categorieën